Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czesc

mam problem z HDRI. Kiedy renderuje obojetnie jaka rzecz w maxie5 pod brazilem 1.0 mam problem z dziwnym \"tilingiem\" na calej scenie!? na calym obrazku jest powtarzajacy sie element co psyje caly efekt pracy z kad to sie bierze albo jak sie tego pozbyc ?

Od razu dodam ze ustawilem blur na 0,01 w mapie hdri a w brazilu view rate jest na 40, sec 5 . GI -3 i 0 Sample rate 1 i 2

w zalaczniku zobaczycie o co mi chodzi dokladnie.

pozdro

czaps

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

ok juz sobie poradzilem problem kwadracikow zniknal na zawsze :D

Napisano

Napisz w takim razie co to było... może innym tez pomoże... ;)

Napisano

Napisz w takim razie co to było... może innym tez pomoże... ;)

Napisano
  • Autor

heja

W sumie to zapomnialem z tego wszystkiego napisac jak sie pozbyc problemu \"kwadracikow\" i hdri.

Otoz sa dwa sposoby na to:

1. (Czytaj to jesli masz szybki sprzet albo duzo wolnego czasu ;-))

- material i mapa HDRI: opcja blur musi byc ustawiona na 0.1 , mapowanie - none.

- w ustawieniach brazila : viewrate - im wiecej tym lepiej. W moim przypadku kwadraciki zniknely calkowicie zniknely przy ustawiniu viewrate na 80 ale co za tym idzie czas redneringi wzrosl o okolo 500%. NIE POLECAM TEGO SPOSOBU

2. Metoda druga - IDELANA wg.mnie

- mape HDRi na ktorej bazujesz w scenie wstaw do HDRshopa i zmniejsz ja do 10, 20% twojej glownej mapy, Mozesz ja tez zblurowac ale niekoniecznie. Nasteonie tak spreparowana mape zaoisz sobie na dysk. Dodaj ja do materialow w scenie i opcje poustawiaj tak jak w mapie glownej HDRI. Nastepnie w ustawieniach brazila - skylight skopiuj ta mniejsza mapke do slotu. Nie zmniejszy to jakosci renderigu a przyspieszy render o okolo 400%!!!! ;-))

Problem kwadracikow zniknie na zawsze a nie bedziesz musial zwiekszyc viewrate do kosmiczbych ustrawien i czekac w nieskonczonosc na render. POLECAM TA METODE BO JEST THE BEST wg. mnie oczywiscie. ;-)))

pozdrawiam wszystkich i piszcie czy pomogly wam moje sposoby.

czaps