Napisano 7 Maj 200618 l Mam mały problem, opiszę go pokrótce 1- w Max-ie ustawiam System Unit Scale ma Meters 2- Display Unit Scale na Meters 3-tworzę box-a o wielkości 1x1x1m i eksportuję do 3ds 4-MX Studio importuję tego 3ds-a i klikając na niego w viewporcie pokazuje mi że ma on wymiary 2.54x2.54x2.54 czyli jakby coś calowego, grid w viewporcie pokazuje 0,5m (zliczając kratki box ma 2,54m), w render options scene scale 1 Pytanie moje co trzeba zmienić że się zgadzało i dlaczego zmienia scene scale nic nie zmienia Pozdr
Napisano 7 Maj 200618 l A ja się chciałem tylko upewnić, czy jak ustawimy na centymetry to w system unit setup dajemy 1 i na cm a w maxwellu na 0,01??
Napisano 7 Maj 200618 l a po co ci to :) skoro wystarczy ze zmienisz display unit scale na centymetry a system unit setup zotawiasz tak jak jest. Jak to zamienisz na centymetry to co pisałes to nic ci to nie da bo i tak jest przelicznik i poporcje sa zachowane. display słuzy tylko do pokazywania w maxie jako np centymetry a system scale to juz inna bajka i to własnie on sie liczy.
Napisano 7 Maj 200618 l Autor Witam nic nie pomaga dalej to samo,pewnie jakas bzdurka ale może źle liczyć
Napisano 8 Maj 200618 l Autor to chyba nie wina max-a, bo ta sama scena jak ją sobie wcześniej zapiszę jako *.mxs, nie robi takiego problemu. tylko z 3ds importowany bezpośrednio jakies takie głupoty robi pozdr
Napisano 8 Maj 200618 l No to jak nie chcesz dac sceny to ja ci nie pomoge. Pracuj na takim jak masz.
Napisano 8 Maj 200618 l Autor ano wrzucam plik max i 3ds http://www.ecru.com.pl/magazyn/arthi/kostka.rar Pozdr
Napisano 8 Maj 200618 l Autor przez obj działa tylko że teraz ta sama kostka ma 100m chyba jakąś głupote musze robić.
Napisano 8 Maj 200618 l Autor a i jeszcze grid w jakiś dziwnych wartościach teraz wyświetlany jest 8, 16