morfi Napisano 15 Maj 2006 Napisano 15 Maj 2006 Mam dwa pytania dotyczące Mental Ray: 1. Jak zlinkować światło z surface'm? 2. Mam scenke wyrenderowaną "maya software" chciałbym ją wyrenderować w MR ale materiały są niezdefiniowane. Jak zamienić je na mentalowe?
mathix Napisano 15 Maj 2006 Napisano 15 Maj 2006 1. W grupie Rendering menu Lighting/Shading > Make Light Links i Break Light Links. 2. Większość Mayowych shaderów jest tłumaczona na mentalowe automatycznie (są problem tylko przy niektórych np.: Layered Shader), więc nie wiem w czym problem.
morfi Napisano 15 Maj 2006 Autor Napisano 15 Maj 2006 Właśnie chodzi o layerd shader. A dokładnie o mapy z kanałem alpha.
mathix Napisano 15 Maj 2006 Napisano 15 Maj 2006 No layered shader niestety nie działa, ale można sobie to obejść za pomocą odpowienich tekstur (popodpinanych do Specular Color itd.) oraz Layered Texture.
ChrisA. Napisano 9 Czerwiec 2006 Napisano 9 Czerwiec 2006 Zamiast layered texture sciagnij sobie z highend3d.com Mix8layer shader swietna sprawa do mixowania materialow, dobra tez do bumpa w metnalowskich materialach itp sprawach
Rekomendowane odpowiedzi