Napisano 17 Maj 200618 l zrobilem scenke i chcialem wyrenderowac ja z GI, ale nie wiem dlaczego obrazek po wlaczeniu GI sie tak rozjasniai robi sie zolty. dla porownania zamieszcam rowniez wersje bez GI. Pomozcie prosze. W gi wykorzystalem irradence map + light cache. Rozumiem ze z GI bedzie wiecej swiatla, bo iles tam razy sie odbija i na tym ten efekt polega, ale nie rozumiem dlaczego az tak bardzo :\
Napisano 17 Maj 200618 l Ale pokaż ustawienia zarówno świateł jak i samego rendera. Obstawiam ze za intensywne masz Multipier świateł. Bez GI Wygląda jasno, nie dziw się ze z GI tak szaleje ;)
Napisano 17 Maj 200618 l Zadne multiplier ;] Light cache nie trawi idealnie białych kolorów, świateł jak i materiałów. Zmień wszystkie białe kolory na jakieś inne (nawet 245 w skali szarości dla białego wszystko poprawia)
Napisano 17 Maj 200618 l w gi wartosc zero (0) ejst wyliczzana jako -e i jest anwet szansa ze program sie wywali, poneiwaz multipler jest wzmacniany wtedy o wartosc neiskonczona, taki maly bug w programie, jak go poprawili to wsyzly kwiatki ze wzmacnianiem, neistety to wina sposobu zapisu palety, rob jak Marcin mowi, to nei jedyny bug zerowy w sprzecie
Napisano 17 Maj 200618 l Autor ok thx jutro to poprawie, bo dzis oprocz renderowania nic innego nie robie. thx 4 help :)
Napisano 18 Maj 200618 l Autor ehh GI si epoprawilo, pozmienialem biale barwy an prawie biale :P efekt jest nastepujacy nie mam natomiast pojecia, co sie dzieje z firankami i tym kaloryferem nieszczesnym :( POdam ustawienia rendera : GI firs bounces IR map second light cache, multiplayer 0,8 IR : -3,-2,75,40, 0,4 0,5 0,1 0,0 delone trinagulation LC : 2000, 0,01 screen Adaptive subdivision : -1,2, 0,1 filtr Mitchell Color mapping exponental, dark multi 3, bright 1 Wiem ze te czarne plamki na scianie pod oknem to zachodzace polygony, ale nie wiem co z tym kaloryferem i firankami
Napisano 5 Czerwiec 200618 l vray nie trawi nakładających się na siebie polygonów -sprawdz czy to nie to pozdro