Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chcę zrobić coś takiego, żeby button wyjeżdżał z rozmytym bokiem (patrz załącznik) od lewej do prawej strony. No i pojawił się problem: pomyślałem sobie, że to rozmycie zrobie maską, więc ok, tworze sobie boxa, chce dać filter:blur, ale pokazuje mi coś takiego: Filters are applicable to text, movie clips and buttons only, no to ok, wrzucam mojego boxa do movie clip symbol, daje filter:blur i znowu wrzucam jako maske, i co: działa jak maska, ale nie uwzględnia blura, ale nie poddaje się, tworze sobie .psd i .png z alpha wrzucam, ustawiam na mask: nie działa, to samo z czarno białym plikiem (no tu sie akurat nie dziwie, ale spróbować trzeba). Czy jedyną metoda zrobienia tego jest zaanimowanie np. w AE, zapisanie jako .swf i wrzucenie do projektu ?

Z góry dzięki za pomoc :)

• Odpowiedzi 6
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

hmm.. a nie możęsz po prostu zrobić png gradient biały i nałożyć na obrazek ?

inna sprawa, że to obleśnie wygląda.

Napisano

Maceo: Białe tło w załączniku jest tylko dla przykładu, w rzeczywistości będzie coś innego (jeszcze nie wiem co), no ale jest to jakiś pomysł, dzięki.

Jeszcze jedno pytanie: Jaką proponujecie szerokość dla strony, czy brać 760px czy coś większego w okolicach 1000px (mała kto już używa przecież 800x600) ?

Napisano

zależy od tego ile miejsca Ci potrzeba i jak to będzie wyglądało. możesz pokusić się o automatyczne dostosowywanie do szerokości okna, jeżeli typ strony na to pozwoli i używasz tylko flasha.

Napisano

blur we flashu mx dziala na tej zasadzie ze powiela obiekt ( mc czy inny ) wrzucajac go na level nizej/wyzej od kopiowanego i dodaje alpha i przesuniecei i tak kilka razy co w w efekcie daje zludzenie rozmycia .. ja bym to zrobil inaczej zrobilbym normalnie przycisk w ps-ie dodal motion blurra zapisal jako png ( save for web i pobawil sie optymalizacja czyba ze ci nie zalezy na kazdym kb ) zrobil drugi przycisk bez blurra i to ze soba polaczyl we flashu z przejsciem miedzy blurowanym a nie przyciskiem i dodal ruch ... mozna tez inaczej ale to chyba wyjdzie najlepiej i jakos strasznie sie nie narobisz...