Napisano 20 Maj 200618 l Wyglada to tak: Siatka: Vertexy nie sa nigdzie powielone. Moglby ktos doradzic jak to naprawic?
Napisano 20 Maj 200618 l sproboj modyfikatorem vertex weld, jesli robiles z plane to czasem moze to pomoc jak sie normalne popi.... tylko dobrze wycyrkluj wartosc tak zeby siatki nei zmielilo
Napisano 20 Maj 200618 l Autor Nic nie pomaga (nawet w duzych wartosciach). IMO jest cos z siatka ale nie wiem jak poprawic :(
Napisano 20 Maj 200618 l No coś jest nie tak - masz tam triangle i pięciokąty które deformują siatke po zagęszczeniu.
Napisano 20 Maj 200618 l no jak - masz tam zarówno trójkąty jak i nie połączony vertex :) już mi to poprawiaj ;)
Napisano 20 Maj 200618 l Autor hindus, chodzi mi w szczegolnosci o to miejsce, na ktore dalem zblizenie. Tam jest tylko jeden 5-kat, reszta to 4-katy, a podwojnych vertexow nie ma, bo sprawdzalem kazdy z osobna :) Ja juz nie mam pomyslow :(
Napisano 20 Maj 200618 l 2 miejsca to wina tego co napisałem - 3 miejsce to z tego co widze po zbliżeniu - totalny bajzel jesli idzie o chamfery - nie wiem jak ty to zrobiłes :) jak mozesz to wydetachuj ten kawałek lampy i zapodaj jako 3ds bez ms. btw 5 tez gorsza niz 4 :P
Napisano 20 Maj 200618 l Autor http://www.yousendit.com/transfer.php?action=download&ufid=10D1AB8C5014EB77 Prosze bardzo ;) totalny bajzel jesli idzie o chamfery - nie wiem jak ty to zrobiłes :) nie wiem czemu bajzel? Robilem 2x chamfera zeby ostrzejszy kant byl
Napisano 20 Maj 200618 l słabo sie starasz - te 2 vertexy nie są zweldowane - spróbuj zaznaczyc którys z nich i przesunąc - zobaczysz ze są tam 2 vertexy w jednym miejscu :P Dzieki - Pozdro.
Napisano 20 Maj 200618 l Autor No wlasnie zaznaczam, przesuwam i przesuwam tylko jeden :| edit: Po zaimportowaniu tego, co Ci wyslalem te wierzcholki sa rozlaczone :/ ocb ?
Napisano 20 Maj 200618 l hmm a ty wiesz przez co rozumiec pojecie weld ? to łaczy vertexy - po drugie przesiadz se na editable poly - tam jest masa nie poweldowanych vertexów !!!
Napisano 20 Maj 200618 l Autor Napisalem juz w edicie ale napisze jeszcze raz, po zaimportowaniu pliku *.3ds wierzcholki sa rzeczywiscie rozlaczone, a w *.max nie :/ po drugie przesiadz se na editable poly Robie na EP
Napisano 20 Maj 200618 l Napisalem juz w edicie ale napisze jeszcze raz, po zaimportowaniu pliku *.3ds wierzcholki sa rzeczywiscie rozlaczone, a w *.max nie :/ pierwsze słysze :) jak masz maxa innego niz 8 to wydetachuj i zapisz jako max. Aha - zaraz robie rzad i ide spac wiec jak szybko sie spręzysz to damy rade dzisiaj jesli idzie o mnie :)
Napisano 20 Maj 200618 l Autor Niestety uzywam Maxa 8 (jak widac na screenach), moze cos max pieprzy przy exporcie :/ wyexportowalem jeszcze raz wczesniej zmieniajac na mesh i jest chyba OK: http://www.yousendit.com/transfer.php?action=download&ufid=FF17FEBC6236D521
Napisano 21 Maj 200618 l dobra juz wiem - poprostu jak biegna te poziome edge od tych vertexów które powstały po chamferowaniu to 2 edge biegna zbyt blisko siebie i dlatego jest takie ostre załamanie w kazdym miejscu :) jak już sie brałes za chamfery to za szybko z nimi pojechałes - teraz bedziez musiał dokładnie poustawiac vertexy i nei wiem czy na tym dobrze wyjdziesz - poprostu - w niektorych miejscach jest za gęsto.
Napisano 21 Maj 200618 l Chamfery to sie robi na oddzielnym modyfikatorze (dodając editable poly) i tylko na nim robiąc, tak zeby moc ten modyfikator spokojnie skasować w razie jakiegoś psikusa. A co do problemu, sprawdź czy wszystkie polygony są odwrócone do siebie normalnie, wyłącz "2-sided" w opcjach viewportu i włącz dla obiektu "backface cull" (oczywiście jesli to zmieniałeś) i zobacz czy zadem polygon nie jest przeźroczysty ze strony od strony maski.
Napisano 21 Maj 200618 l Autor Chyba najlepszym rozwiazaniem bedzie zrobienie tego od nowa z Waszymi wskazowkami :) Dzieki za pomoc i cierpliwosc :P