Napisano 21 Maj 200618 l Witam Chcę wyekstrudować obiekt z okręgu, który odłączyłem od obiektu (zdj.nr 2) (zaznaczyłem krawędzie, a potem odlączyłem je za pomocą opcji "create shape from selection") Niestety po zastosowaniu extrude dzieją sie jakies dziwne rzeczy.
Napisano 21 Maj 200618 l w opcjach extrude powinna być możliwość zmiany osi, w tym przypadku z "Y" na "Z lub X".
Napisano 21 Maj 200618 l wszystko dzieje sie jak najbardziej prawidlowo extrudujesz wg view-ekstruduj po local, jesli sie nei da i dalej tak bedzie, to mozesz esktrudowac sciane wzdloz (czyli walec po osi) ale z roznica zero, a pozniej przeskalowac i ekstrudowac dalej: II I I a ostateczna metoda: zaznacz co drugi poly (nie moge byc polaczone po obwodzie) albo grupami po dwa czy trzy, tak zeby srodek ceizkosci byl tam gdize trzeba (czyli na osi walca) i ekstruduj, po tem wyekstruduj na te sama wielkosc pozostale, wytinj scianki ktore powinny sie laczyc, i colapsuj wierzcholki ktore powinny byc razem, to duzo recznejroboty, nastepnym razem przemysl projekt jak to da sie zrobic :) a ze zdrowych metod, to zamiast extrude, po prostu to przeskaluj na jednej si i zatachuj :)
Napisano 21 Maj 200618 l Autor Sęk w tym, że używam modyfikatora extrude dla spline'a, a tu nie ma możliwości zmiany osi. Natomiast kiedy konwertuję okrąg na poly, obiekt znika.