Napisano 26 Sierpień 200321 l Mam mały(no nie całkiem taki mały) problem: Chcę zrobić coś takiego, że jeśli będę działał na obiekt jakimiś siłami (chodzi o symulacje Dynamics) to niezależnie w którym kierunku będzie działała siła, ciało będzie się mogło poruszać tylko w jednym kierunku (a dowolnym zwrocie). Np. jak siła będzie działała tak że zwykłe ciało przemieści się x=x+5, y=y+20, z=z+50 to ciało poruszy się tylko wzgl. osi x czyli przemieści się o 5 jednostek x. Poza tym obiekt musi być możliwy do przemieszczania, np. z całą grupą. Mam MAX\'a3.1 PS: Wątpię czy Ktoś załapał ale... jak co to pytać. aaaaaaaaa i jeszcze jedno-da się coś zrobić aby podczas symulacji Dynamics się obiekty nie \"wcinały\" w siebie??? Dzięki za każdą odpowiedź. pzd Zbyszek.
Napisano 26 Sierpień 200321 l Nie sprawdzałem jeszcze, więc piszę w ciemno trochę.... ale spoko Na pierwszy rzut oka przychodzą mi do głowy 2 rozwiązania w zakładce Hierarchy masz coś takiego jak links itp. tam możesz ograniczyć przesówanie, skalowanie, obracanie obiektów do pojedynczej osi nie wiem czy się sprawdzi drugie rozwiązanie to Track View i po symulacji edycja kluczy... optymalizacja i usunięcie kluczy w niepotrzebnych osiach... pamiętaj o kontrolerze Euler XYZ
Napisano 26 Sierpień 200321 l jesli dobrze cie zrozumialem, ogolnie wydaje sie to dosyc proste w reactorze zrob symulacje na jakims osobnym obiekcie, a pozniej do tego obiektu dolacz ten obiekt ktory ma sie poruszac tylko wedlug osi X, ten drugi obiekt dolacz do pierwszego tak zeby przejmowal wartosci X obiektu pierwszego mozesz to zrobic w \"Wire parameters\" lub pokombinowac z \"Assign Controller\" zeby sie wcinaly, nie probowalem ale moze collision tolerance zmien ? po za tym reactor wydaje mi sie dosyc mocno ograniczony jak na swoje mozliwosci, dziekuje :)
Napisano 26 Sierpień 200321 l [rotfl2] w momencie gdy udzielalem odpowiedzi ktos mnie wyprzedzil :cool: