thorgal Napisano 23 Maj 2006 Napisano 23 Maj 2006 Witam. mam male pytanko chcialbym wyslac zmienna z flasha do pliku php np. we flashu mam sciezke www.blablabla.html i chcialbym wyslac tą zmienna do pliku php w taka linijke jak to zrobic?
Gość User190 Napisano 23 Maj 2006 Napisano 23 Maj 2006 np. przez parametr w adresie strony.. jeśli dobrze zrozumiałem..
thorgal Napisano 23 Maj 2006 Autor Napisano 23 Maj 2006 nic niestety z tego nie rozumiem, nie znam php :( mozessz podac jakis przykladzik?
Gość User190 Napisano 23 Maj 2006 Napisano 23 Maj 2006 np. http://www.blablabla.php?=kaczory_pisiory $gdzie kaczory_pisiory to nazwa zmiennej, która pozniej wstawiasz w img src
mathix Napisano 23 Maj 2006 Napisano 23 Maj 2006 No w PHP masz przede wszystkim dwie metody przesyłania danych POST i GET. POST jest niewidoczna dla użytkownika (w wypadku szyfrowanych połączeń dane przez nią przesyłane są też szyftowane), GET to metoda, o której pisał M@Ti - dane przesyłane są przez URL. Dajmy na to użytkownik wpisuje adres http://www.costam.pl?obrazek=2 . W PHP dostęp do tej zmiennej uzyskasz przez $_GET['obrazek']. Aby wyświetlić obrazek po prostu składasz kod HTML i zmienne PHP (za pomocą echo).
thorgal Napisano 23 Maj 2006 Autor Napisano 23 Maj 2006 we flashu: on (release) { getURL( "as.php?OPENPAGE=www.costam/a_"+nr+".jpg", "_blank"); } w php ale mi to nie dziala
bukovsky Napisano 23 Maj 2006 Napisano 23 Maj 2006 Najsampierw zmienna, którą chcesz wysłać powinna raczej być w tej samej listwie czasowej co kod do wysyłania: Na przykład: _root.zmienna = "cycek"; loadVariables("do_bazy.php",this,"POST"); w PHP (w tym wypadku o nazwie "do_bazy.php") napisz sobie coś takiego: <?php $zmienna_w_php=$_POST['zmienna']; $nazwa_pliku = "tescik.txt"; $plik= fopen($nazwa_pliku,'a'); if(!$plik){ print ("No i dupa."); } fputs($plik, $zmienna_w_php); fclose($plik); ?> U mnie działa. Zapisuje w pliku tescik.txt ciąg znaków "cycek". Pozdr
thorgal Napisano 23 Maj 2006 Autor Napisano 23 Maj 2006 ale ciagle mi to nic nie mowi.. chce otworzyc plik w nowym oknie html za pomoca php i zmienej z flasha
maStah Napisano 23 Maj 2006 Napisano 23 Maj 2006 Najsampierw sory za OT ale rozjebalo mnie to slowko :D
piotrek Napisano 23 Maj 2006 Napisano 23 Maj 2006 W pliku php: $zmienna=$_POST['zmienna']; echo ''; ?> We flashu: var obiekt:LoadVars = new LoadVars(); obiekt.zmienna = "wartość zmiennej"; obiekt.send("http://www.źźźź.com\plik.php", "_blank", "POST"); Tworzysz sobie obiekt, który będzie przechowywał zmienne (może być kilka). Tutaj mój obiekt przechowuje jedną zmienną zmienna. Następnie na tym obiekcie wykonywana jest metoda send, która wysyła dane do odpowiedniego pliku. Dawniej używało się do tego celu funkcji loadVariables, ale obecnie znacznie wygodniej jest użyć klasy LoadVars (tak jak w przykładzie). PS. skryptu nie testowałem, ale powinien działać :) 1
Rekomendowane odpowiedzi