zdeno Posted May 23, 2006 Share Posted May 23, 2006 Proszę o pomoc. stan istniejący: Mam problemosa. Mam w pliku .max 170 materiałów w których użyte jako mapy są pliki .tga. problem: pliki .tga chętnie zamieniłbym na .jpg (mniejsze rozmiary -plik ma być przesłany siecią). Konwersja nie jest problemem (to już zrobiłem). Tak też proszę nie pisać że automatycznie przerobić w photoshopie czy ACDSee (bo to nie o to chodzi). Problemem jest jak nakłonic maxa aby automatycznie w materiałach zaczął korzystać z plików .jpg. Bo teraz w kazdej ścieżce korzysta z np. tynk.tga a powienien wynikowo korzystać z tynk.jpg. przypuszczenia: prawdopodobnie juz ktoś się kiedyś spotkał z takim problemem i pewnie jest jakiś zewnętrzny programik, lub też skrypcik który takie sprawy załatwia. nagroda: wdzięczność oraz pointsy reputacji dzięki i liczę na pomoc. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdeno Posted May 23, 2006 Author Share Posted May 23, 2006 hej no i jak 3d masterzy ? tylko pan Reklamiarz ma jakiekolwiek rozwiązanie tego problemu? Durne bo durne, ale chociaż się wypowiedział :) liczę na pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin Posted May 23, 2006 Share Posted May 23, 2006 Też miałem kiedyś taki problem, lecz bez skutku szukałem rozwiązania. Probowałem wyedytować materiały wyexportowane do libary z pliku mat ale bez skutku (być może w jakimś hex edytorze da się podmienić wszystkie), lub ew. skrypt ale w tym nie mam doświadczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdeno Posted May 23, 2006 Author Share Posted May 23, 2006 właśnie właśnie. też nie mam zupełnie wiedzy na temat skryptów, a podejrzewam, że to by załatwiło sprawę. Jak coś wyszperam to postaram się podrzucić rozwiązanie pomimo posuniętej sklerozy. Thx za feedback Marcin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdeno Posted May 25, 2006 Author Share Posted May 25, 2006 no nic. Widzę że muszę sobie samemu napisać tego skrypcika. To teraz idę poszperać w FAQ czy nie ma jakiegoś linka do nauki max scriptu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts