Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Proszę o pomoc.

stan istniejący:

Mam problemosa. Mam w pliku .max 170 materiałów w których użyte jako mapy są pliki .tga.

problem:

pliki .tga chętnie zamieniłbym na .jpg (mniejsze rozmiary -plik ma być przesłany siecią).

Konwersja nie jest problemem (to już zrobiłem). Tak też proszę nie pisać że automatycznie przerobić w photoshopie czy ACDSee (bo to nie o to chodzi).

Problemem jest jak nakłonic maxa aby automatycznie w materiałach zaczął korzystać z plików .jpg. Bo teraz w kazdej ścieżce korzysta z np. tynk.tga a powienien wynikowo korzystać z tynk.jpg.

przypuszczenia:

prawdopodobnie juz ktoś się kiedyś spotkał z takim problemem i pewnie jest jakiś zewnętrzny programik, lub też skrypcik który takie sprawy załatwia.

nagroda:

wdzięczność oraz pointsy reputacji

dzięki i liczę na pomoc.

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 845
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

hej no i jak 3d masterzy ? tylko pan Reklamiarz ma jakiekolwiek rozwiązanie tego problemu?

Durne bo durne, ale chociaż się wypowiedział :)

liczę na pomoc

Napisano

Też miałem kiedyś taki problem, lecz bez skutku szukałem rozwiązania. Probowałem wyedytować materiały wyexportowane do libary z pliku mat ale bez skutku (być może w jakimś hex edytorze da się podmienić wszystkie), lub ew. skrypt ale w tym nie mam doświadczenia.

Napisano
  • Autor

właśnie właśnie. też nie mam zupełnie wiedzy na temat skryptów, a podejrzewam, że to by załatwiło sprawę. Jak coś wyszperam to postaram się podrzucić rozwiązanie pomimo posuniętej sklerozy.

Thx za feedback Marcin.

Napisano
  • Autor

no nic. Widzę że muszę sobie samemu napisać tego skrypcika. To teraz idę poszperać w FAQ czy nie ma jakiegoś linka do nauki max scriptu.