nielot007 Napisano 25 Maj 2006 Share Napisano 25 Maj 2006 Witam!! moglby ktos powiedziec jak zainstalowac wingasa pod linux'a(knoppix(uruchamiany z cd)) bo na stronie wingsa pisze ze da sie zainstalowac na linuxie ale nie wiem jak (wczoraj probowalem) :( prosilbym o jakas szczegolowa instrukcje gdyz noob jestem :D z gory dzieki za pomoc :) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeav Napisano 25 Maj 2006 Share Napisano 25 Maj 2006 jeśli to źródła, wpisz w shellu: ./configure, make, make install jeśli .run - dwulklik, jeśli nie pomaga, w shellu: su, sh nazwa pliku jeśli to .rpm, w shellu wpisz: rpm -i nazwa pliku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 25 Maj 2006 Autor Share Napisano 25 Maj 2006 xeav dzieki dziala :D a mamkolejne pytanie :a mianowicie chdzi o montowanie dysku nie wiem czemu nie cche mi zmontowac :( wpisuje--> mount /dev/hda1 /mnt/c a wyskakuje--> mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hda1, missing codepage or other error In some cases useful info is found in syslog - try dmesg | tail or so pomozecie ?? :) pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLICEK Napisano 25 Maj 2006 Share Napisano 25 Maj 2006 wy to sobie naprawde lubicie zycie utrudniac ... :D:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 25 Maj 2006 Autor Share Napisano 25 Maj 2006 klicek--> :D hehe to nie moja wina siedze na praktykach i tam mam tylko linuxa :D ty mi lepiej pomoz z unwrpaem w wingsie a nie smiejesz sie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeav Napisano 25 Maj 2006 Share Napisano 25 Maj 2006 po pierwsze musisz się zalogować jako SU-super user za pomocą polecenia su - (kreska '-' musi być) później poleceniem fdisk -l pokazuje ci dostępne part. tworzysz folder np. mkdir /mnt/win_C i w końcu mount -t vfat /dev/hda1 /mnt/win_c tam gdzie hda1, nazwa twojej partycji, gdzie win_C lokalizacja montowania jeśli chcesz aby przy uruchamianiu partycja była montowana, musisz wyedytować plik fstab dodać linijkę: /dev/hda1 /mnt/win_c vfat auto,quiet,rw,dmask=0000,fmask=0111,utf8,nodev,noexec,nosuid 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 25 Maj 2006 Autor Share Napisano 25 Maj 2006 xeav wlasnie chodzi o to ze robilem tak pierw utowrzylem folder c (tzw pierw zrobielm z su - ) pozniej robiem tak samo jak napisales ale wyskakuje to co wyzej napisalem :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeav Napisano 25 Maj 2006 Share Napisano 25 Maj 2006 to FAT? __________________ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 25 Maj 2006 Autor Share Napisano 25 Maj 2006 unknow filesystem type fat :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeav Napisano 25 Maj 2006 Share Napisano 25 Maj 2006 pokaż okienko po wpisaniu fdisk -l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 25 Maj 2006 Autor Share Napisano 25 Maj 2006 Usage: fdisk [-l] [-b SSZ] [-u] device E.g.: fdisk /dev/hda (for the first IDE disk) or: fdisk /dev/sdc (for the third SCSI disk) or: fdisk /dev/eda (for the first PS/2 ESDI drive) or: fdisk /dev/rd/c0d0 or: fdisk /dev/ida/c0d0 (for RAID devices) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xeav Napisano 25 Maj 2006 Share Napisano 25 Maj 2006 nie wiem, u mnie coś w ogóle innego pokazuje :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nielot007 Napisano 25 Maj 2006 Autor Share Napisano 25 Maj 2006 :( :( :( :( :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi