aros Napisano 26 Maj 2006 Share Napisano 26 Maj 2006 Witam mam kilkanascie obiektow i chce wykonac ruch ale obraca sie to w jakis niezrozumialy dla mnie sposob wiec pomyslalem ze te wszytskie obiekty zeby wystepowaly jako jeden ale nie wiem jak to zrobic ? A na przyszlosc jak zrobic zeby nie laczyc obiektow i wykonac obrot wzgledem srodka ? bo teraz to obiekty wzglemdem nie wiem czego sie obracaja . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Norbert Napisano 26 Maj 2006 Share Napisano 26 Maj 2006 Aby obiekty występowały jako jeden należy je zgrupować. Zaznacz wszystkie objekty przytrzymując lewy przycisk myszy i przeciągając kursor nad nimi albo klikaj na kazdy z nich przytrzymujac ctrl. Weź zakładke group (między Tools a Views) a potem opcje group. Zostaniesz poproszony o podanie nazwy grupy. Nie wiem tylko w jaki dziwny sposób poruszaja sie te obiekty. Możesz to jakoś jaśniej opisać ? Bo u mnie nawet nie zgrupowane obiekty poruszaja sie wzgledem srodka calej grupy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick sheep Napisano 26 Maj 2006 Share Napisano 26 Maj 2006 jesli chodzi o komiowanie poczytaj o opcji array (w tulsach) albo sie nia pobaw jesli jeszcze jej nie uzywales.. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gonre Napisano 27 Maj 2006 Share Napisano 27 Maj 2006 "żeby nie laczyc obiektow i wykonac obrot" możesz też je zlinkować do jakiegoś obiektu pomocniczego DUMMY, POINT i obracać ten obiekt, wtedy inne podłączone do niego też się obrócą. "bo teraz to obiekty wzglemdem nie wiem czego sie obracaja" w głównym menu jest przełącznik "Use Pivot Point Center" każdy obiekt obraca się wzlędem swojego pvota lub "Use selection centrer" wszystkie ZAZNACZONE obracają się wzglęgem jednego pivota, który jest w "środku" zaznaczenia. PS:możesz przesunąć pivot obiektu / grupy, by obracać dokładnie wg jakiegoś punktu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aros Napisano 27 Maj 2006 Autor Share Napisano 27 Maj 2006 Wielkie dzieki oto chodzilo :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aros Napisano 27 Maj 2006 Autor Share Napisano 27 Maj 2006 Tylko jest jeszcze jeden problem chce zrobic animacje otwieranej klapy ale za kazdym razem jak robie (probowalem przez kosci i wzgledem naniesionego przez siebie ptk) klapa otwierala sie z duza luka mimo iz ptk nonosilem przy samym zgieciu _.| i klapa sie otwierala _ _ jak zrobic zeby nie bylo tego odstepu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi