Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam mam kilkanascie obiektow i chce wykonac ruch ale obraca sie to w jakis niezrozumialy dla mnie sposob wiec pomyslalem ze te wszytskie obiekty zeby wystepowaly jako jeden ale nie wiem jak to zrobic ? A na przyszlosc jak zrobic zeby nie laczyc obiektow i wykonac obrot wzgledem srodka ? bo teraz to obiekty wzglemdem nie wiem czego sie obracaja .

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Aby obiekty występowały jako jeden należy je zgrupować. Zaznacz wszystkie objekty przytrzymując lewy przycisk myszy i przeciągając kursor nad nimi albo klikaj na kazdy z nich przytrzymujac ctrl. Weź zakładke group (między Tools a Views) a potem opcje group. Zostaniesz poproszony o podanie nazwy grupy. Nie wiem tylko w jaki dziwny sposób poruszaja sie te obiekty. Możesz to jakoś jaśniej opisać ? Bo u mnie nawet nie zgrupowane obiekty poruszaja sie wzgledem srodka calej grupy.

Napisano

"żeby nie laczyc obiektow i wykonac obrot" możesz też je zlinkować do jakiegoś obiektu pomocniczego DUMMY, POINT i obracać ten obiekt, wtedy inne podłączone do niego też się obrócą.

"bo teraz to obiekty wzglemdem nie wiem czego sie obracaja"

w głównym menu jest przełącznik "Use Pivot Point Center" każdy obiekt obraca się wzlędem swojego pvota lub "Use selection centrer" wszystkie ZAZNACZONE obracają się wzglęgem jednego pivota, który jest w "środku" zaznaczenia.

PS:możesz przesunąć pivot obiektu / grupy, by obracać dokładnie wg jakiegoś punktu

Napisano
  • Autor

Tylko jest jeszcze jeden problem chce zrobic animacje otwieranej klapy ale za kazdym razem jak robie (probowalem przez kosci i wzgledem naniesionego przez siebie ptk) klapa otwierala sie z duza luka mimo iz ptk nonosilem przy samym zgieciu _.| i klapa sie otwierala _ _ jak zrobic zeby nie bylo tego odstepu ?