Napisano 4 Czerwiec 200618 l Mam objekt, i renderuje się ładnie. Dam smooth (czyli w Geometry Approximation / Polygon Mesh / Subdivision / Render Level dam na 1 zamiast 0), i robią się dzikie rzeczy: - obcięło kawał objektu - przestał się renderować box otaczający objekt (włącznie z podłogą) - zniknęły refleksje - światło mocno się przyciemniło co zrobić żeby renderowało normalnie mimo subdivision?
Napisano 9 Czerwiec 200618 l Heloł Ania! Błąd prawdopodobnie polega na tym, że dałaś smooth na obiekty typu podłoga i sufit (pewnie jakaś półkula, tak?) - a to spowodowało, że podłoga się zaokrągliła i "zawinęła" Ci kawałek tego... :) "czegoś"... Sufit też się zaokrąglił i nagle wyszło na to, że światło jest nie zaraz pod sufitem, a zupełnie poza jako obrysem (stąd ciemności...). W XSI najlepszy sposób na dawanie "smooth" to po prostu zaznaczenie obiektu i wciśnięcie klawisza "+" na klawiaturze numerycznej. "+" zwiększa smooth (i OGL - czyli możesz kontrolować co Ci się w scenie dzieje" i smooth podczas renderu), a "-" zmniejsza smooth. Pozdrawiam! PS Mam nadzieję, że problem rozwiązany... jeśli nie to napisz coś więcej, ok?
Napisano 9 Czerwiec 200618 l Ania, jeszcze coś... Teraz zauważyłem, że Ty dałaś smooth na całą scenę! wysmoothowało Ci dosłownie wszystko w tej scenie - stąd te błędy. Geometry Approximation masz osobne dla każdego obiektu. Rozwiń sobie explorera (F8) i drzewo obiektu, który chcesz zasmoothować i zobaczysz tam "Geometry Approximation". Kliknij na ikonie obok "Geometry Approximation",XSI może zapytać czy chcesz zrobić lokalną kopię. Oczywiście, że chcesz! bo w innym przypadku znowu będziesz ustawiała subdiv dla kilku obiektów. Możesz też dodać Geometry Approximation zaznaczając obiekt i dając Get->Property->Geometry Approximation. Ale tak jak napisałem wcześniej najlepszy jest "+" i "-" (na klaw. numerycznej) - wtedy na pewno się nie pomylisz, no i program robi za Ciebie czarną robotę (sam dodaje właściwość "Geometry Approximation").