Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

Jakie macie sposoby na pozbycie się białej obwódki powstałej na postaciach( RGB, tiff, kanał alpha) umieszczanych w scenach podczas renderingu( v-ray)?

Jedyne na co ja wpadłem, to wyłaczyć je z oświetlenia, albo poprawa w ps. Choć patrząc po renderach w sieci mam wrażenie, że są dużo lepsze sposoby. pzdr ar

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

zmień krzywą kanału alpha / opacity na taką jak pokazałem na screenie

Napisano

tak jak javor pokazuje, mozna to jeszcze poprawic w psie, technicznie chodzi o to zeby na alfie wyswietlala sie neico wieksza (o piksel czy dwa) bitmapa niz alfa umozliwia widzenia :) i nei moze byc antialiasingowego przejscia (liczenie wtedy wychodzi bardzo zle ze swiatelkiem)

Napisano

Przedewszystkim dobrze przygotuj tekstury w programie do 2d. Jak na teksturze nie bedzie białych obwódek to i na renderingu się nie pojawią.

Najprostsza metoda to zawężenie (contract) kanału alfa o 1-2 piksele.

vv3k70r --> to co piszesz to prawda o ile wokół postaci jest czarna przestrzeń. A ponieważ zdjęcia ludzi robione są zazwyczaj w dzień więc mają białe tło. W takim przypadku zrobienie tego co proponujesz da raczej przeciwny efekt do zamierzonego

Napisano
  • Autor

działa, dzięki javor :)

załaczam skrina dla zaspokojenia Twojej ciekawości xeav. Zamieściłem fragment drzew z renderu, tam dosadniej widać problem, biała obwódka wokół korony drzewa. Generalnie pojawiała mi się na tiffach z kanałem alpha umieszczanych w scenie.

vv3k70r, marograf - ahaa, dzięki.

Napisano

marograf, masz racje, przepraszam ze nie pisze o szczegolach technicznych :) ale zwyczajnie zapominam ze nei kazdy wycial tysiace zdjec i takie szczeguliki po prostu przeskoczy praktyka i doswiadczeniem :)

mnie to zawsze wychodzi dobrze, poniewaz:

-wycinam dokladnie;

-wiem do czego sluza levels;

-wiem co sie robi z pedzlem do sciemnainia i rozjasniania (to wazne jest);

to jest lista metod na ktore trzeba zwrocic uwage zeby podpasowac pdo dowolne tlo, no musi sie udac, po prostu musi :)

ar_ no i wyszlo-zle wyciales :) rob to dokladniej :), jest teraz takie fajne narzedzie (ponoc, bo jeszcze nei korzystalem CUT out do psa)

Napisano

Wiesz vv3k70r, nie każdy jest wyjątkowo dobrym grafikiem jak to kiedyś raczyłeś się określić ;).

W każdym razie tłumaczenie kontrowersyjnych porad "praktyka i doswiadczeniem" jest nie bardzo na miejscu. Zwłaszcza że do tej pory jest ona nieudowodniona ;).

W swojej wyliczance zapomniałeś o "color range", a używanie pędzelka do "sciemnainia i rozjasniania" w przypadku wycinania drzewa z tła jest co najmniej śmieszne. No chyba że ma sie nadmiar wolnego czasu.

Napisano
  • Autor

ar_ no i wyszlo-zle wyciales :) rob to dokladniej :), jest teraz takie fajne narzedzie (ponoc, bo jeszcze nei korzystalem CUT out do psa)

eee, bez przesady ;). Ja to wziołem z obszernych bibliotek. Szkoda mi czasu na wycinanie, robię to sporadycznie, wiadomo wtedy gdy nie znajdę w nich tego czego szukam. Widać średnie te biblioteki.

Napisano

z biblioteki to wziales? :>

to zawez obszar, ktos zrobil antialiasing, albo blednie skompresowal plik,

na wycinanki trzeba miec duzo czasu :) drzewa sa na tyle uparte ze nie chca rosnac w bboxach