Napisano 15 Czerwiec 200618 l Witam. Zainstalowałem triala Xsi i nie wiem jak aktywować środkowy klawisz i pokrętło. We wszystkich programach kółko (środkowy klawisz) przybliża lub oddala obiekt, a w XSI ani drgnie. Nie wiem też jak obrócić viewport. Jestem absolutnie zielony, i nawt w helpie nie mogę tego znależć. Pozdrawiam, myk_myk.
Napisano 15 Czerwiec 200618 l kółko w XSI nie działa. domyślnie w XSI: S+LMB - panning viewportu S+MMB - zoom viewportu S+RMB - rotate viewportu Można przełączyć na Alt począwszy od wersji 5: File -> Interaction model -> QWERTY toola and Alt Camera Navigation, ale wówczas musisz się liczyć że poprzestawiają Ci się klawisze na zgodne z Maya. polecam jednak przyzwyczaić się do klawisza S Czytaj też co jest napisane na dolnej belce przy literkach 'L', 'M' i 'R' - masz tam podane za co w danym momencie odpowiada dany klawisz myszy.
Napisano 15 Czerwiec 200618 l Autor Dziękuję za odpowiedź. myk_myk. Edit: S+RMB - rotate viewportu - u mnie nie obraca. Mam ver. 5.1 Edit: Obraca tylko w widoku kamery.
Napisano 15 Czerwiec 200618 l Edit: Obraca tylko w widoku kamery. i tak ma być, używałeś wcześniej 3ds maksa?