klower Napisano 4 Wrzesień 2003 Napisano 4 Wrzesień 2003 mam 2 boxy na ktorych jest zdjecie maja one tworzyc tlo. Mam tez objekt na pierwszym planie. Jak sprawidz by oswietlenie objektu nie wplywalo na te boxy ?? opcja exclude powoduje ze sa czarne, a wcisniecie CTRL+L dla standardowych maxowych swiatel nic nie powoduje (nadal czarno na boxach). Zna ktos jakas opcje ??
VGT Napisano 4 Wrzesień 2003 Napisano 4 Wrzesień 2003 Czyli jeśli zrozumiałem, to masz jakiś model oświetlony i w tle box, do którego to światło nie dociera. Skrót CTRL+L jest przeznaczony tylko dla viewportów, na rendering nie ma wpływu. Moja metoda, to dodanie dodatkowego światła, które oświetli tylko tego box\'a (opcja exclude), ale może jest lepszy sposób... Powodzenia.
Voytec Napisano 4 Wrzesień 2003 Napisano 4 Wrzesień 2003 Mozesz dac exclude na boxy a potem zwiekszyc im self ilumination jednak jak dasz 100% to nie bedzie na nich cieni ale jezeli ma byc to tlo to cienie pewnie sa zbedne pozdro V
klower Napisano 5 Wrzesień 2003 Autor Napisano 5 Wrzesień 2003 juz wszystko jest oki, podzialaly porady, wielkie dzieki !!!!
Rekomendowane odpowiedzi