Napisano 3 Lipiec 200618 l Witam Czy moglby mi ktos podpowiedziec jak najlepiej dorzucic drzewa z jpegów do sceny? Tak, zeby wygladalo to w miare realistycznie? A przy okazji? Jak mozna wkomponowac dany obiekt, np domek, altanke w tlo z jpega? Chodzi mi o taki efekt, jak na zdjeciu z linka: http://dobry-dom.pl/750x500/dr1050.jpg Jestem poczatkujacy, a musze wykonac pewne prace, wiec bardzo przydałyby mi sie wszelkie wskazówki. Z góry dziekuje, pozdrawiam, pitloju
Napisano 3 Lipiec 200618 l Ostatnio chyba dwie osoby zrobiły tutki o tym, niestety, nie pamiętam kto tobył, będzieszmusiał poszukać. Idea jest taka, że tworzysz sobie plane'a jako podłoże i nakładasz na niego materiał, który nie reaguje ze światłem, a jedynie przyjmuje cienie. W maxie jest to materiał matte/shadow. Do tego modelujesz sobie dowolny przedmiot, oświetlasz go w taki sam sposób, w jaki jest zdjęcie oświatlone (kierunek światła, cieni, natężenie barwa światła). Następnie ustawiasz sobie kamerą (pamiętając o perspektywie zgodnej ze zdjęciem) i renderujesz. Jeśli chodzi o drzewa, to stwórz plane'a, nałóż na niego teksturę drzewa z mapą przezroczystości. Jeśli ma to być animacja, to warto wykonać dwa prostopadłe, przechodzące przez środek plane'y i na nie tekstury drzewa z przodu i z boku.
Napisano 3 Lipiec 200618 l Jak ma być "w miarę" to zrób jak wyżej. Jak ma być fotorealistycznie i nie robisz animacji to tylko photoshop.