Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

wymodelowalem obiekt, noałożyłem tekstury w MR zaladowałem do IBL teksture HRDI zeby uzyskać ładne odbicia na chromie, nawet jakieś tam wyszły, tylko teraz mam problem z odbiciem modelu na podłodze. Oprocz modelu odbiaja się również to co jest na HDRI.

I tu jest "pies pogrzebany" :) można wyłączyć podłodze odbicia z HDRI ale tak żeby pozostało odbicie obiektu ???

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 835
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Da się to zrobić na kilka sposobów. Możesz np. zamiast raytracingu podpiąć mapę HDRI do slotów ambient color i reflected color, a podłogę odbijać za pomocą raytracingu. (Oczywiście wtedy trzeba wywalić IBL.)

screen_560.jpg

Albo zostawić IBL, ale ustawić tak żeby wogóle nie emitował odbić jedynie światło dla FG (zostawić zaznaczone tylko Visible in FG). (Wtedy nie ma już mapy HDRI w ambient color, a jedynie w reflection color.)

screen2_852.jpg

W obu przypadkach musisz podpiąć mapę HDRI najpierw do Env Ball, a dopiero Env Ball do slotów.

Możesz też sobie wyrenderować w kilku passach kolejno: cały obrazek taki jak teraz. Obrazek z białym surface shaderem na geometrię i czarnym odbijającym wszystko blinnem na podłogę i za pomocą tak uzyskanej maski pozbyć się niechcianych odbić w podłodze (w programie do compositingu). Jednak w obu przypadkach powstaje pytanie: co poza geometrią będzie się odbijać w podłodze?

Napisano
  • Autor

hmmm w aki sposób najlepiej teraz zasymulować na teksturze efekt blura taki jaki otrzymujemy przy zwiększeniu opcjach tekstury - mental ray - reflction blur i reflection rays ???