Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

wymodelowalem obiekt, noałożyłem tekstury w MR zaladowałem do IBL teksture HRDI zeby uzyskać ładne odbicia na chromie, nawet jakieś tam wyszły, tylko teraz mam problem z odbiciem modelu na podłodze. Oprocz modelu odbiaja się również to co jest na HDRI.

I tu jest "pies pogrzebany" :) można wyłączyć podłodze odbicia z HDRI ale tak żeby pozostało odbicie obiektu ???

• Odpowiedzi 4
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Da się to zrobić na kilka sposobów. Możesz np. zamiast raytracingu podpiąć mapę HDRI do slotów ambient color i reflected color, a podłogę odbijać za pomocą raytracingu. (Oczywiście wtedy trzeba wywalić IBL.)

screen_560.jpg

Albo zostawić IBL, ale ustawić tak żeby wogóle nie emitował odbić jedynie światło dla FG (zostawić zaznaczone tylko Visible in FG). (Wtedy nie ma już mapy HDRI w ambient color, a jedynie w reflection color.)

screen2_852.jpg

W obu przypadkach musisz podpiąć mapę HDRI najpierw do Env Ball, a dopiero Env Ball do slotów.

Możesz też sobie wyrenderować w kilku passach kolejno: cały obrazek taki jak teraz. Obrazek z białym surface shaderem na geometrię i czarnym odbijającym wszystko blinnem na podłogę i za pomocą tak uzyskanej maski pozbyć się niechcianych odbić w podłodze (w programie do compositingu). Jednak w obu przypadkach powstaje pytanie: co poza geometrią będzie się odbijać w podłodze?

Napisano

hmmm w aki sposób najlepiej teraz zasymulować na teksturze efekt blura taki jaki otrzymujemy przy zwiększeniu opcjach tekstury - mental ray - reflction blur i reflection rays ???