Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Nie jestem pewien czy temat ten juz sie nie pojawil - wydaje mi sie nawet, ze kiedys o tym czytalem, ale teraz, gdy probowalem szukac - nic nie znalazlem.

W kazdym razie: w jakim programie mozna obrabiac mapy hdri ? Chodzi mi dokladniej o to zeby z kolorowej zmienic ją w odcienie szarosci.

Denerwuje mnie to gdy probuje oswietlic hdri jakis srebrny obiekt a ten przejmuje wszystkie kolory od mapy HDRI, co nie wyglada najlepiej w tym miejscu w ktorym chce to wykozystac.

Pozdro - bede wdzeiczny za namiary na jakies programiki (lub ewentualne rozwiazanie problemu z poziomu max'a ?? )

Uzywam Max'a 7 + Vray 1.47.03

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Właśnie. To skoro już jest wątek to się spytam: jak PS CS2 spisuje się przy hdri? Można malować value wyższe od 1? Znaczy się mogę sobie malować hdri, czy jedynie składać z gotowych zdjęć z różnym fstopem, jak w hdr shopie?

Napisano

Co do używania brusha na hdri: Could not use the brush tool, because id does not work wit 32 bith per channel images

Poza tym hdri w CS2 są na razie bardzo ubogie (pierwsza wersja dopiero): a adjustment mamy tylko channel mixer, exposure i photofilter, filtry tyko podstawowe (blur, sharpen, add noise, lens flare oraz high pass, offset + Video), ale w tym wypadku po co komu więcej, w CS3 chciałbym właśnie brusha działającego i pełne (no prawie pełne) adjustment