Mr. MtS Napisano 11 Lipiec 2006 Napisano 11 Lipiec 2006 Witam, Nie jestem pewien czy temat ten juz sie nie pojawil - wydaje mi sie nawet, ze kiedys o tym czytalem, ale teraz, gdy probowalem szukac - nic nie znalazlem. W kazdym razie: w jakim programie mozna obrabiac mapy hdri ? Chodzi mi dokladniej o to zeby z kolorowej zmienic ją w odcienie szarosci. Denerwuje mnie to gdy probuje oswietlic hdri jakis srebrny obiekt a ten przejmuje wszystkie kolory od mapy HDRI, co nie wyglada najlepiej w tym miejscu w ktorym chce to wykozystac. Pozdro - bede wdzeiczny za namiary na jakies programiki (lub ewentualne rozwiazanie problemu z poziomu max'a ?? ) Uzywam Max'a 7 + Vray 1.47.03
mathix Napisano 11 Lipiec 2006 Napisano 11 Lipiec 2006 Daj w HDR Shopie Effects -> Sepia Tone i kolor na FFFFFF.
Mr. MtS Napisano 12 Lipiec 2006 Autor Napisano 12 Lipiec 2006 HDR SHOP!! Ehh :D caly czas szukalem 'workshop', i nic. Dzieki opis. Pzdro
mathix Napisano 12 Lipiec 2006 Napisano 12 Lipiec 2006 Właśnie. To skoro już jest wątek to się spytam: jak PS CS2 spisuje się przy hdri? Można malować value wyższe od 1? Znaczy się mogę sobie malować hdri, czy jedynie składać z gotowych zdjęć z różnym fstopem, jak w hdr shopie?
streaker Napisano 12 Lipiec 2006 Napisano 12 Lipiec 2006 Co do używania brusha na hdri: Could not use the brush tool, because id does not work wit 32 bith per channel images Poza tym hdri w CS2 są na razie bardzo ubogie (pierwsza wersja dopiero): a adjustment mamy tylko channel mixer, exposure i photofilter, filtry tyko podstawowe (blur, sharpen, add noise, lens flare oraz high pass, offset + Video), ale w tym wypadku po co komu więcej, w CS3 chciałbym właśnie brusha działającego i pełne (no prawie pełne) adjustment
mathix Napisano 12 Lipiec 2006 Napisano 12 Lipiec 2006 Szkoda, fajnie by było mieć coś takiego w PSie. Przydałoby się, też żeby przygotowali jakieś rozwiązania do tworzenia od zera map sferycznych. Tak btw znalazłem kiedyś taki program: http://www.idruna.com/photogenicshdr.html maluje w 32 bitach.
Rekomendowane odpowiedzi