Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

http://www.spot3d.com/vray/help/VRayHelp150beta/tutorials_interior.htm

przerobiłem sobie tego tutka mniej więcej wszystko czaję oco chodzi tylko jest jeden moment w nim gdzie koleś pisze żeby wziąść nowy materiał w wolnym slocie i z materiałów sceny wybrać enviroment, później go rozjaśnić i wtedy całość się rozjaśnie. Wszystko ładnie pięknie tylko chciałbym w swojej scence zrobić też coś takiego jak ten environment ale nie mam pojęcia do czego ten materiał się odnosi. Envionment z pod 8 ma zwykłą białą mapę, w opcjach rendera enviorment jest wyłączony. To jest jakby zwykły materiał przypisany gdzieś w scenie, tylko gdzie?

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 728
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Hmm moze to bylo na starszej wersji vraya. Zrob tak - wszyskim obiektom masz przypisany jeden material, wiec rozjasnij mu po prostu kolor w slocie diffuse i po sprawie

Napisano
  • Autor

Nie rozumiesz mnie :)

W tym tutko w dołączonej scenie w matriałach sceny jest materiał vrayowy z dopiskiem environment w nawiasie kwadratowym. Jak ustawie mu jakikolwiek kolor to scenka zabarwia się właśnie w tym kolorze. Rozjaśnie to się rozjaśnia, wszystko si ładnie pięknie, tylko co to jest ten materiał i jak go mam użyć w jakiejś swojej scence, bo tak jak już napisałem nie jest to ani z ustawień environment renderu ani z envionmentu 8.

Napisano

jesli chodzi ci o to:

Go to the Material Edtior and put the default VRayMtl in one of the slots (it shows up as being used in the "Environment" in the Material/Maps browser).

to mam dwie sprawy do zakomunikowania:

przerabialem ten tutek kiedys tam i to co poradzilem w poscie wyzej jest sluszne i daje ten sam efekt co w tucie (roznica w metodzie wynika z wersji v-raya)

tut jest robiony na v-ray 1.46.06 i tam jest opcja override mtl a w 1.47 tego nie ma, chodzi o to:

1.3. Check the Override mtl option in the Global switches rollout, click the button next to it and select a default VRayMtl material.

jesli jestem gdzies w bledzie to z gory przepraszam, pzdr

Napisano
  • Autor

no faktycznie, dzięki bardzo mój błąd że wcześniej ja Ciebie nie zrozumiałem hehe, tylko teraz nie rozumiem za bardzo sensu rozświelania tej sceny w ten sposób skoro i tak na zwykłych materiałach będzie ciemniejsza?

Napisano

o to sie spytaj autora tutka:) generalnie oswietleniem zajmuj sie dopiero po nadaniu materialow, bo rendering z jednym materialem nic tutaj nie pomaga. no chyba zeby w wipie sie pochwalic:)

pzdr