Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

od niedawna zaczęłam bawić się Rhino - i nie mogę sobie poradzić z wklęsłymi napisami...

Czy ktoś mi może pomóc ??

spin

• Odpowiedzi 15
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Wklęsłe napisy - hmm to chyba poprzez boolean napisu z jakims boxem - pobaw sia opcja boolean i popatrz jak działą a potem zrób za pomocą napisów.

Napisano
  • Autor

Witam ponownie,

a czy może ktoś wie, gdzie leżą tutoriale, które mogłyby mi trochę pomoć z tym wklęsłymi napisami ?

spin

Napisano

hmm chyba nie doszedłas - wiec napisze tak - rhino teraz nei mam i komend nie pamietam ale - na chłopski rozum - stwórz jeden kartonik tak zeby jakas jego czesc była wewnatrz drugiego kartonika(model), tak zeby poprostu kolidowały, potem zaznacz pierwszy i z menu po lewej stronie (chyba) wybierz i kliknij przycisk boolean(przytrzymaj) jak menu sie otworzy to wybierz jeden z 3 rodzaji : union, difference, intersection - kazdy ma inne zadanie - popróbuj.

Napisano

O mam obrazek - na tym obrazku to te 2 kulki na sobie na panelu po lewej stronie - 7 przycisk od góry. Kliknij i przytrzymaj tak aby sie otworzyło menu - tam sa rodzaje.

icekonvice_06.jpg

jak sie otworzy to szukaj drugiego od lewej stad

SolidT.jpg

a najpierw te obiekty musza kolidowac jak napisałęm jak np te tutaj wtedy jeden wytnie dziure w drugim.

BeforeBoolean.jpg

Napisano
  • Autor

dzięki :) udało mi się z prostym modelem, teraz spróbuje z trudniejszym ....

spin

ps. jestem kobietA :)

Napisano
  • Autor

to nie ja :) ja mieszkam w pięknym mieście Łodzi

Napisano

hmm, tworzysz wklęsłą powierzchnie, extrudujesz napisy, szukasz intersekcji, splitujesz i usówasz niepotrzebne pow. lub trimmujesz. Następnie możesz nadać dowolną grubość powierzchniom uzyskanym.

Operowanie na solidach jest takie... mało emocjonujące. :)

Mogę obrazkowo, ale to trochę później. ;)

Napisano

Bo prawda jest taka, że w Rhino im się jest bardziej pro (głupie słowo) coraz rzadziej używa się solidów.

Napisano

No to normalne - ale skoro user nie ma pojećia jak się booleanuje to myslisz ze będzie wiedział cos z twojego posta o splitowaniu, trimowaniu , extrude'owaniu itd ? ;) Powoli i do celu.

Napisano
  • Autor

dziekuje :) właściwie niewiele zrozumiałam z tej ostatniej odpowiedzi, ale jak narazie udaja mi stworzyć wszystkie modele , co prawda są one starsznie proste ale i tak nieźle mi idzie, biorąc pod uwae że posługuje się rhino 2 tygodnie i wcześniej nie miałam nigdy kontaktu z programami graficznymi ...

Napisano
  • Autor

będę wdzięczna za wszelkiego typu podpiwiedzi , gdzie np oprócz podanyh wcześniej na formum mogę znaleźć przydatne tutoriale.

spin