Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam jestem nowy w 3dsie wiec sorry jezeli kogos moje pytanie urazi. Ale w wielu tutorialach, czy chocby na forach pojawia sie renderowanie w mental rayu. Niestety w opcjach renderowania jak wybiore opcje

Production - Preset: menta.ray ...

pojawia mi sie okienko "Select preset categories" - "Mental.ray renderer processing Indirect Illumination" Biore LOAD i nic sie nie dzieje nie renderuje tego co powinno. Moze trzeba cos wczesniej doinstalowac bo standardowo te opcje mam wylaczone. I np jak chce stworzyc nowy material MentalRay to 3dsik tego nie widzi zn widzi p ozaznaczeniu typow niekompatybilnych. Nie wiem o co chodzi. Dzieki za odp. pozdro

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jaki max ???? od wersji chyba 6 nic nie trzeba doinstalowywac jest tam fabrycznie i wszystko powinno dzialac...

Napisano

Na początku musisz sobie wybrać z jakiego silnika renderującego chcesz korzystać

Production - Preset: menta.ray ... to nie wybór rendera tylko którejś z jego predefiniowanych konfiguracji.

Wytłumaczę Ci łopatologicznie jak to zrobić:

A więc tak:

Odpalasz maxa klikasz na Rendering---Render---w zakładce Common zjedź na sam duł rozwiń zakładkę Assign Render--- teraz koło Production (zobaczysz z jakiego silniczka właśnie korzystasz) kliknij sobie na te 3 magiczne kropeczki po prawej stronie (pojawi ci się okienko z dostępnymi silniczkami renderującymi) wybierz w okienku mental ray Render i zatwierdź ok.

Twoje pytanie pojawiło się już kilka razy na forum. Czytaj uważnie posty.

Korzystaj też troszeczkę z maxowego help'a bo warto.

Napisano
  • Autor

ok thnx wielkie, szukalem na forum ale niezbyt dokladnie jak widac.

mam jeszcze pytanko ... bo wczesniej uzywalem tego standardowego renderowania i uzywalem swiatla Skylight i w ustawieniach AdvancedLighting Light Tracera zeby uzyskac takie fajne cienie wokol obiektow na scenie. Jak wlacze tego MentalRaya to mam ciemnosc :| zaraz pojde poszukac opisu czym sie w ogole roznia te sposoby renderowania wiem ze od tego powinienem zamiast pisac na forum ale jakby mogl mi ktos w skrocie wyjasnic czemu teraz mam ciemnosc i jak osiagnac takie fajne cienie skylighta w przypadku mentalRaya bylbym wdzieczny :)

dzieki