Skocz do zawartości

Obiekt z poświatą. Jak to wykonać w maxie???

chmielak

Rekomendowane odpowiedzi

Na tej stronie: http://www.somethingleet.com/forum/articles.php?action=viewarticle&artid=69 znajduje się pewien tutorial dotyczący oświetlania sceny. Jest tam obrazek o nazwie FIG 3. Małe czajniki dają efekt świecącego materiału oraz poświaty wokół nich. ważne jest to że poświata odbija się również na innych obiektach. Chcę zrobić żarówkę, która będzie świeciła w taki sam sposób jak te małe czajniczki. ten tutorial tyczy się Brazila. Ja potrzebuję zrobić coś podobnego wyłącznie 3dsmaxie. Proszę o pomoc jakich narzędzi urzyć, jakich materiałów i w jaki sposób (parametry itp), aby zwykła kulka którą sobie stworzę świeciła w taki sposób jak te małe czajniczki :)

Wiem, że pojawiały się podobne posty ale z tego co tam wyczytałem to żaden nie tłumaczy sytuacji wyczerpująco.

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

No tak się składa, że Brazil (fajowy renderer) jest wyłącznie pod 3ds maxa. Więc tak czy inaczej zrobisz to wyłącznie w 3ds maxie.

Ten sam efekt możesz uzyskać w Mental Rayu, włączając Fingal Gathering i dając materiał z dużą jasnością (powyżej 1 w value).

Master Kielbaster-prosze o fizyczny opis zjawiska swiecacej sie bryly.... i opis glowa.... wykaz roznic ze tak powiem....

dodam na marginesie ze swiecenia czegokolwiek w maxie nei widac poneiwaz nei ma tam powietrza (jego dodanie wpostaci objetosciowek powoduje znany opor w predkosci renderu... symulacja zarzenia osrodka o okreslonej gestosci po prostu kosztuje moc), glow vposta robi 2d udawanie tego efektu, w sposob mocno niedoskonaly oczywiscie, swiatlo objetosciowe robie to neico lepiej ale kosztuje juz wielokrotnie wiecej mocy.... taaaa, mozna jeszcze pokombinowac z falofem.... ba, sam czesto to robie... tylko ze to trzeba najpierw zdrowo przemyslec (i dac filtry addatywne) co ma tam byc widac i czy jest to warte kombinatoryki (wzgledeni ulozenia efektu na oko)....