Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Na tej stronie: http://www.somethingleet.com/forum/articles.php?action=viewarticle&artid=69 znajduje się pewien tutorial dotyczący oświetlania sceny. Jest tam obrazek o nazwie FIG 3. Małe czajniki dają efekt świecącego materiału oraz poświaty wokół nich. ważne jest to że poświata odbija się również na innych obiektach. Chcę zrobić żarówkę, która będzie świeciła w taki sam sposób jak te małe czajniczki. ten tutorial tyczy się Brazila. Ja potrzebuję zrobić coś podobnego wyłącznie 3dsmaxie. Proszę o pomoc jakich narzędzi urzyć, jakich materiałów i w jaki sposób (parametry itp), aby zwykła kulka którą sobie stworzę świeciła w taki sposób jak te małe czajniczki :)

Wiem, że pojawiały się podobne posty ale z tego co tam wyczytałem to żaden nie tłumaczy sytuacji wyczerpująco.

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 936
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

No tak się składa, że Brazil (fajowy renderer) jest wyłącznie pod 3ds maxa. Więc tak czy inaczej zrobisz to wyłącznie w 3ds maxie.

Ten sam efekt możesz uzyskać w Mental Rayu, włączając Fingal Gathering i dając materiał z dużą jasnością (powyżej 1 w value).

Napisano

W scanlinie najszybciej będzie zrobić materiał z self ilumination ustawionym na 100 i światłem omni ustawionym w środku kulki z włączonym far attenuation.

Napisano

W maxie tylko vpost... lub otaczajaca brylaz materialem glow i fallof-owa przesroczystoscia w mayi jest taka zakladka w materialach (chyba nie pamietam)

Napisano

Master Kielbaster-prosze o fizyczny opis zjawiska swiecacej sie bryly.... i opis glowa.... wykaz roznic ze tak powiem....

dodam na marginesie ze swiecenia czegokolwiek w maxie nei widac poneiwaz nei ma tam powietrza (jego dodanie wpostaci objetosciowek powoduje znany opor w predkosci renderu... symulacja zarzenia osrodka o okreslonej gestosci po prostu kosztuje moc), glow vposta robi 2d udawanie tego efektu, w sposob mocno niedoskonaly oczywiscie, swiatlo objetosciowe robie to neico lepiej ale kosztuje juz wielokrotnie wiecej mocy.... taaaa, mozna jeszcze pokombinowac z falofem.... ba, sam czesto to robie... tylko ze to trzeba najpierw zdrowo przemyslec (i dac filtry addatywne) co ma tam byc widac i czy jest to warte kombinatoryki (wzgledeni ulozenia efektu na oko)....