Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam spory problem, własnie kończyłem pisać stronkę i nieoczekiwanie taka funcja, jak załączona poniżej przestała mi działać :/ Sprawdziłem w 1000 podręczników/stron/itp i wszedzie jest napiane, że to dobra składnia :/ To jest tylko fragment większej części kodu, ale własnie w nim jest problem.. wszystko działa jak należy oprócz tego fragmentu :/

Docelowo ma on służyć w dodawaniu rekordów z formularza do bazy, ale samo polecenie mysql_query("INSERT INTO ... nic nie powoduje :/ Dlaczego?? :/

Połaczenie z mysqlem i bazą jest,, kod query w tym przypadku jest na żywca wyiągnięty z phpmyadmina.. wie ktoś może dlaczego nie chce mi zaktualizować baz?? :( Siedzę już nad tym 3 godziny i nie wiem co jest grane :/

mysql_connect (HOST, NAME, PWD) or
die ("Nie mozna polaczyc sie z MySQL");
mysql_select_db (DB_NAME) or
die ("Nie mozna polaczyc sie z baza DB_NAME");

$wynik=mysql_query("INSERT INTO pc(id, title, price, info, info_more, size, cover, demo, order, exclude) VALUES ('''', ''PROBA'', ''uthdhdhdu'', ''trhsdhu'', ''utruitrii'', ''iri'', ''iriry'', ''irtrt'', ''yeryer'', ''yrwywywr'')");
?>

Jak mały robal błagam o pomoc!! ;(

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 791
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A coś w logach? Jakieś błędy czy coś pokazuje?

Nie mam aktualnie u siebie serwera zainstalowanego, wiec bedę strzelał:

czemu masz podwójne aposrtofy przy wartościach wpisywanych do tabeli?

Napisano

Wydaje mi się że to błąd w Values. Masz tam np. wartość wpisaną tak

''PROBA'', ''uthdhdhdu'',.....

a powinno być tak

'"PROBA"', '"uthdhdhdu"',.....

Mam nadzieje że to pomoże ;)

Na wszelki wypadek dodaj jeszcze apostrof ' przy nazwie tabeli i nazwach pól

INSERT INTO 'pc' ('id', 'title',...

Napisano

Dzięki chłopaki za pomoc, ale stestowałem wszystkie takie możliwości z apostrofami, itd. Nie wywalało żadnego błędu, a przyczyna była prozaiczna... order to słowo kluczowe sqla.. Dlaczego nie ma tego napisanego w żadnej książce jaką mam? Nie wiem! Gdyby nie pewien informatyk chyba przez miesiąc szukałbym rozwiązania!

PS> A te podwójne apostrofy to kod na żywca wyciągnięty z phpmyadmina - dodałem w nim rekord, a później wyświetliłem sobie zapytania jako php (ma taką opcję) i wkleiłem jak leciało. Szczerze piszącteż mi się to nie podobało :) :P