zonk Napisano 3 Sierpień 2006 Napisano 3 Sierpień 2006 Witam ostatnio zacząłem się interesować tym programem i mam pare pytań. 1.Jak włączyć takie niebieskie[granatowe] kółko które działa mniej więcej jak soft selection ma maxie ? 2.gdzie znajde cos co działa podobnie do relax [odbywa się to po zaznaczeniu faceów-tyle zobaczyłem z pewnego tutoriala] 3.Co właściwie robi opcja tweak z zakładki tools? 4. czy da sie jakoś ustawić przy kamerach odwrócenie osi bo na przyklad w kamerze mirai osie są odwrotnie np. do tej maxowskiej co uniemożliwia na niej prace ;/ 5. Czasem mam za dużo vertexów chciałbym je zweldować czy sie da? To chyba na tyle ;p Mam nadzieje, że ktoś już zastanawiał się nad tym i może mi pomóc ;-) Pozdrawiam
Ania Napisano 3 Sierpień 2006 Napisano 3 Sierpień 2006 1. Tools => Tweak 2. nie wiem czy o to chodzi, ale może shift + tab 3. patrz 1. 4. chyba osi nie przestawisz (przyzwyczaisz się do niej), ale możesz ustawić kamere na maksowską (w Edit => Preferences), chociaż radzę zostawić na miraj 5. od wersji 34 jest funkcja weld w vertexach, ale ja wolę używać collapse (w edgach i facach), można też po prostu zkasować jakieś vertexy/edge/facy i potem w body dać cleanup. no i tutek klicka ci się może przydać http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=28802 1
zonk Napisano 4 Sierpień 2006 Autor Napisano 4 Sierpień 2006 Dzięki za pomoc, jakos udalo mi się dojść do tego tweak ale po wybraniu tweak z zakladki trzeba jeszcze wcisnac 1 na klawiaturze. A co do osi to sie nigdy nie przestawie poprostu nie moge ;] btw. dzięki za szybką odpowiedź
Rekomendowane odpowiedzi