Napisano 8 Sierpień 200618 l Witam. 3dmaxem bawię się bardzo krótko, stąd moje mało wyrafinowane pytanie. A mianowicie - mam prosty model, chcę nadać mu tekst. szachownicy. Po kliknięciu "assign..." model staje się szary. Próbowałem z innymi materiałami i niestety to samo. przejrzałem dział pomocy i nie natknąłem się na odpowiedź. Co do selekcji - model składa się z kilku elementów. Gdy mam zaznaczony tylko jeden - Modify - Vertex działa normalnie. jak zrobić, by dało się równocześnie zaznaczyć 2 elementy i skorzystać z tego narzędzia?
Napisano 8 Sierpień 200618 l Czesc! moze sprobuj nacisnac ten niebiesko-bialy szescianik w material editorze , i/lub nalozyc na te bryle modyfikator uvw maping.Chodzi Ci o przytrzymanie klawisza ctrl ?? :P nie rozumiem drugiego pytania. Pozdrawiam :)
Napisano 8 Sierpień 200618 l Autor Dzięki za rozwiązanie pierwszego problemu. Starałem się nie klikać na oślep, żeby w razie czego później potrafić się wycofać. Co do drugiego - Chodzi mi o to, że model składa się z 3 brył. W powiększeniu widać, że nie stykają się ze sobą idealnie. Mimo że obie bryły mają tą samą średnicę, nie potrafię ich połączyć tak, aby któryś z brzegów nie wystawał. Byćmoże obrazek poniżej wyjaśni trochę więcej
Napisano 8 Sierpień 200618 l Tak , chyba trzeba to polaczyc poleceniem attach i edytowac jako elementy jednego obiektu . Potem mozesz to sobie rozlaczyc spowrotem :P , lub przesunac caly obiekt(ale chyba nie o to Ci chodzi?) uzywajac snapow ,zeby bylo precyzyjniej, a moze przesunac tylko wierzcholki jednego z obiektow..Cos z tego moze ?:P