Napisano 16 Wrzesień 200321 l Jestem fest poczatkujacymym kolesiem i chce se zrobic auto zaczolem od splejnow ale jak przyszlo do rysowania siatki to odpadlem bo wychodzila jak palenczyna wiec chciale sprobwac tej metody http://www.evermotion.org/car/CAR.htm i pojawil sie probem .... a mianowicie autor wspomina na samym poczatu o 1) usuniecie scianek z kwadrata ktore nam nie beda potrzebne .. czyli ktore nie sa potrzebne 2) biore zaznaczam jakis edge wciskam shifta i przesuwam z wcisnientym i co i nic ino sie wydluza nie powstaja zadne nowe polygony tak jak u niego Czy ktos by byl tak uprzejmy wyjasnic mi dlaczego ?? P.S. skory polymodeling jest dtaki dobry do robienia aut to dlaczego w tutorialach nie ma sposoby na zrobienie go ta metoda ino splejnami ?? Pozdrawiam MalyMaxik ;-)
Napisano 16 Wrzesień 200321 l Bardzo mi przykro, ze masz problem. Proponuje jednak, zebys zmienil tresc tematu, zeby ludzie ktorzy moga Ci pomoc wiedzieli, ze powinni tu zajrzec i pomoc czlowiekowi w potrzebie. Zrob to dla wlasnego dobra, wystarczy wcisnac \"edycja postu\". Wierz mi, ze wielu omija takie watki, jak ten teraz.
Napisano 16 Wrzesień 200321 l Heh siemanko nie przejmuj sie ja tez jestem nowice i tez chwycilem sie za tego wozika i taki sam mialem problem juz ci mowie ktore masz usunac :) wiec jak masz widok z boku to usuwasz gorny prawy i tylny polygon przedstawie ci to rysunkowo I nic wiecj ci nie powiem bo sam dalej nie zrobielm bo wszystko mi sie kaszanilo.. pozdrawiam (sorki za brak precyzji w obrazku)
Napisano 16 Wrzesień 200321 l zaznacz sobie tryb wyswietlnia na taki zeby byla tez siatka widoczna(edged faces);2 moze teraz zobaczysz,ze jak najpierw nacisniesz shift i przesuniesz to sa nowe poly-wystarczy to dokladnie powtozyc:)
Napisano 16 Wrzesień 200321 l Autor 1) oki od dzisiaj bede staral w temacie walic o co mi chodzi 2) predator dzieki bardzo wyskoczymy kiedys na bronksa ;-) 3) kurczak dalej nie dziala : napisze co robie.. po usuniecu tych niepotrzebnych poligonow Editable Poly >> Edge klikam na jakis kant podswietla sie na czerwono wciskam lewego shifta wciskam LPM przesuwam i nic tak jak bym przesowal bez shifta i se jeszcze tak mysle ze tutoriale to powinni robic jacys amatorzy a nie zawodowcy bo oni juz pewnie zapomnieli jak to byly za pierwszym razem ;-)
Napisano 16 Wrzesień 200321 l Hmm... raz tez mialem jakies dziwne efekty przy tej metodzie. Sprobuj jeszcze raz odpalic maxa, a jezeli nie zadziala to zmien na Editable Mesh i sprawdz, czy pojdzie. U mnie chyba wlasnie to pomoglo.
Napisano 16 Wrzesień 200321 l Autor Poszlo na Meshu dzieki tylko wiesz zastanawiam sie gdzie moze lezec blad ?? bo w sumie takie rozwiazanie sprawy to jak moja mama mawiala: pojscie po najmniejszel lini oporu :-). Ale tak poza ty to serdeczne dzieki P.S. Chce ci sie tak pomagac leszcza bo widzialem ze pomagasz i to sporo :D p.s. mam nadzieje ze ten post jeszcze komus pomoze ;-)
Napisano 16 Wrzesień 200321 l M.in. po to tu jestem :) Jezeli chodzi o te dziwne efekty to byc moze jest to wina systemu. Masz WinXP? Wlasnie pod ta wersja \"okienek\" najczesciej pojawiaja sie bugi.
Napisano 16 Wrzesień 200321 l Autor hehe dokladnie tak a nie iaczej ;-) I wlasnie dlatego nie mam orginalnej windy ;-)
Napisano 16 Wrzesień 200321 l Wiesz, szczerze powiedziawszy nie czytalem tego tutoriala i nie jestem w temacie:| Nie wiem co PENdzel chce przez to uzyskac i czy mozna to zastapic plane. Jezeli uwazasz, ze nie ma to znaczenia, to czemu nie?:)
Napisano 16 Wrzesień 200321 l Predator - tak jak pisałem w rozmowie na GG. Moim zdaniem zaczynanie od box\'a jest najczesciej wtedy, gdy zrobisz go w wielkości końcowej bryły, a następnie dzielisz siatkę, by zbliżyć się do zamierzonego kształtu. Od plane\'a zaczynam wtedy, gdy zaczynam od jakiegoś małego elementu danego obiektu. No i jak dla mnie: box po konwersji na editable poly, to praktycznie to samo, co 6 plane\'ów. Liczy się końcowy efekt modelowania, a jak do niego dojdziesz, to już Twoja inicjatywa. Technik modelowania jest wiele... Powodzenia :)
Napisano 17 Wrzesień 200321 l Autor wtrace swoje 4 litery http://www.3dtotal.com/team/Tutorials/fiat500/fiat500_m02.asp ten koles zaczol od playna :-) p.s. Drug mowiles ze zly tytul ale jaka ekipa sie zbiera ;-)
Napisano 17 Wrzesień 200321 l Originally posted by hansikkk [...] p.s. Drug mowiles ze zly tytul ale jaka ekipa sie zbiera ;-) ...ale jednak do regulaminu wypadało by się dosotsowywać. Temat opisujący problem znacznie ułatwia korzystanie z forum. Pomyśl o tych, którzy w przyszłości będą szukać pomocy na takie zagadnienie i ominą ten topic, bo tytuł nic im nie mówił. :|