Napisano 19 Wrzesień 200321 l We wrzesniowym numerze Chipa, przeczytalem artykul o porzadkach i partycjonowaniu dyskow, aby system dzialal najwydajniej. Oczywiscie w ramach wolnego czasu zrobilem sobie maly bajzel na dyskach i dodstosowalem je wg wytycznych. Wg zalecen plik wymiany usytuowalem na calej partycji 2GB sformatowanej w systemie FAT 16 - wiecej szczegulow w Chipie. W kazdym razie moj domowy komp nie mieli juz bez potrzeby dyskiem w czasie bezczynnosci - tak mi sie zdarzalo poprzednio, a czy jest szybciej? W sume to nie zauwazylem tak bezposrednio, bo to sama w sobie dosc szybka maszyna. Natomiast polecam umieszczenie SWAP\'a na osobnej partycji FAT16 szczegolnie posiadaczom starszych maszyn - to naprawde przyspiesza wczytywanie programow czy chocby zamykanie systemu - ogolnie system pracuje bardziej \"rzezko\" o czym przekonalem stosujac w/w partycje w moim firmowym, poczciwym, niezawodnym staruszku z PIII 866. W sumie zadko kiedy jakies gazetowe sugestie mnie przekonuja bo zawsze mam sprawdzone wlasne sposoby, ale w tym wypadku - opisany sposob partycjonowania dyskow okazal sie trafiony! Polecam pozdrowionka Marek
Napisano 19 Wrzesień 200321 l Hej Marek! Hmm... nie zaszkodzi sprawdzić ... W sumie jest to logiczne rozwiązanie ,więc zaraz odpale Partition Magic\'a i zobacze ... :)
Napisano 19 Wrzesień 200321 l Autor zapomnialem napisac ze idealnie bedzie gdy partycje dla swapa utworzymy jako 1 partycja podstawowa na drugim dysku, czyli nie na tym, na ktorym jest windows! pozdr