Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

czesc wiem juz jak zrobic mikkie cienie za pomoc area ligtów ale moja metoda na radzenie sobie z cieniem własnym bryły jest strasznie prymitywna tzn. stawim drugie słabsze swiatło z wyłaczonymi cieniami i opetuje enable...

1 co zrobic zeby cien własny nie był czrna dziurą?

2 co zrobic zeby cien rzucony był barszej zróznicowany a nie tylko rozmyty na brzegu?

3 co to jest " gi " bo czytam o tym na forum nie rozumiem a jak szukam to nic nie znajduje

dzieks

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

dobra, przeczytałem.

za pomoca mentalowskiego aera lighta uzyskuje juz całkiem fajne efekty

ale prubuje właczyc global ilumination.

1 zmieniam materiał na adwaced lighting

2 sprawdzam w propertis czy obiekty maja właczone generate gi.

3 w f10 włanczam global ilumination i odp[alam render.

renderer liczy fotony ale obrazki wogule sie od siebie nie róznia.

czytajac helpa z mentala jes taki przeskok ( właczmy gl i naciskamy render i nastepne zdjecie w tutorialu jest juz zupełnie inne potem tylko operuja parametrami...)

ps. prupowałem resetowac maxa i zapuszczec go jeszcze raz i nic.

gdze popełniam bład? czego nie rozumiem?

ludzia dobraj woli dziekuje :)

Napisano
  • Autor

odj master niezbyt motywujace - bład ze wybrałes mentala..

pytam tylko czy nie pomełnam gdzes błedu logicznego w ustawianu global ilumination? bo w helpie z mentala efekty sa swietne a u mnie nie ma wogule wiec cos chyba omijam jakis haczyk w którejs zakładce... tylko ze w tutku nic o tym nie ma .

piotrek jasne ze bede szukał zastanawim sie tylko czy nie zapominam o jakiejs pierdole

a przy okazji jak uzyskac bardzje realistyczny efekt bloku zbudowanego z płyt

bobie 2 boxy wiekszemu daje wiera a mniejszemu materiał chałbym jednak by kazda płyta była inna a nie zeby to była jedna duza płyta pokerskowane?

Napisano

Błąd logiczny może polegać na złej skali sceny. Zmień jednostki na metry/centymetry i ustaw sensowną wielkość boxa.

bobie 2 boxy wiekszemu daje wiera a mniejszemu materiał chałbym jednak by kazda płyta była inna a nie zeby to była jedna duza płyta pokerskowane?

????

Napisano

polecam tekstury betonów arrowaya:) i poczytać o mapowaniu, wtedy obedziesz sie bez 2 boxów, starczy 1 model