Skocz do zawartości

Problem z Editable Poly

Featured Replies

Napisano

Witam, zaczynam właśnie swoją przygodę z 3dsMax i napotkałem na pewien irytujący problem, a właściwie dwa:

Modeluję właśnie górną część szczęki pewnego stwora, problem mój zaczął się, gdy spróbowałem rozdzielić ją na dwa elementy, skórę wierzchnią i jamę ustną (różne materiały - SubObject). Jak już napisałem robię to poprzez Editable Poly, z nałożonym MeshSmooth'em (Iteracja ustawiona na 3).

Podczas renderowania miejsce połączenia dwóch odmian materiału (skóra i jama ustna) przestaje przypominać to co widzę w widoku projektu, tekstura skóry zaczyna się rozciągać tworząc ochydny pasiasty efekt (na załączniku), podczas gdy przy renderze bez połączenia dwóch materiałów (wycięciu łączących je polygonów) nie ma tego problemu. Poza tym to, co teoretycznie powinno być zasłonięte przez wierzchnią skórę (czyli wnętrze jamy ustnej) częściowo renderuje się *poniżej* samej skóry... Co można z tym zrobić? Pokazują mi się również jakieś face'y których nie widać w widoku projektu, tworzą nieprzyjemne poszarpane kształty, podczas gdy w viewport widać tam uporządkowane vertexy połączone prostą linią...

wszystko jest zaznaczone na zrzutach ekranu:

http://3dsproblem.prv.pl/4.jpg

http://3dsproblem.prv.pl/5.jpg4.jpg5.jpg4.jpg5.jpg4.jpg5.jpg

• Odpowiedzi 1
  • Wyświetleń 842
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Popular Days

Napisano

Witam Kolego.

Z tego co mi się zdaje to na dolnej szczęce masz odwrócony materiał, tzn teksturka jest nałożona od środka...:) nieważne. mozesz spróbować zaznaczyć w edytorze materiałów opcję "2-sided". Jezeli chodzi o rozciągniętą teksturkę na krawędzi górnej szczęki, to spróbuj dodać UVW Mapping i ustawić mapping na Box. Natomiast co do tych krzaczków których nie widać przy modelowaniu a tylko przy renderingu to moge poradzić jedynie.... wyrzucenie komputera za okno jak najdalej:)....tak naprawdę to nie wiem od czego to może być....a te moje propozycje to może nie są najlepsze ale w końcu to ja nie jestem PRO więc moge się mylić. Jeżeli ktoś znajdzie coś lepszego to proszę o poprawienie.....ufff ile ja tego napisalem:)

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.