Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich :) Niedawno zaczalem swoja przygode z 3ds max 5, moja prosba brzmi nastepujaco - prosze o tytuly ksiazek badz adresy stron na ktorych moglbym nauczyc sie tworzenia animacji, z gory dziekuje.

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 2,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Hello :)

Po pierwsze: zmień temat wątku na jakiś sensowny (edycja postu)

Po drugie: chodzi Ci o obsluge character studio, czy ogolne zasady animacji?

To co mi przychodzi na mysl z biegu:

http://www.animators-online.com/html/tutorials.php - tutki do character studio

http://gfx.alternative.pl/ - w katalogu stron znajdziesz kilka linkow do stron poświęconych animacji.

Pozdrawiam

Napisano

Serdecznie dziekuje za linki do stron postaram sie cos tam znaleźć, a tak wogóle to chodzi mi o całość dotyczącą animacji, praktycznie wszystko od podstaw :)

Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje :)

Napisano

Wydaję mi się, że stwierdzenia: \"Niedawno zaczalem swoja przygode z 3ds max 5\" i \"nauczyc sie tworzenia animacji\" razem mogą być zabójczą mieszanką.

Chyba na początek przydało by się pouczyć technik modelowania, teksturowania i oświetlenia scen, a potem brać się za animację.

Nie wiem, czy starczy Ci zapału na taką ścieżkę, ale życzę wytrwałości :]

Napisano

Jesli chodzi o texturowanie modelowanie itd...to praca wre :) ucze sie mozna powiedziec dość szybko ale nie ma co ukrywac nadal jestem lamerem 3d :) serdecznie dziekuje za zyczenia wytrwalosci :)

Napisano

ja mam ten sam problem co Play ale ja chcialbym zrobic animowane kreski przypominajace ludzi. i z tego zrobic mecz siatkowki. ciezko bylo by zrobic cosik takiego??

Napisano

Moim skromnym zdaniem animacja nawet ludzi składających się z kresek, czy boxów może wyglądać efektownie, ale trzeba uzyskać realizm ich ruchu, a to już nie musi być takie proste...

Napisano

A moim skromnym zdaniem zaczynanie nauki animacji od animacji postaci to dramat w jednym akcie. Bedzie bolalo - uwierz mi. Zamiast rzucac sie na duzy projekt, rob wprawki, poznawaj techniki animacji, naucz sie zasad ekspresji i motoryki ruchu.... na wymiatanie przyjdzie czas :)

to dotyczy was obu. Zarowno Play jak i xMark. Zciagnijcie wodze i uczcie sie, a cierpliwosc zostanie nagrodzona!

Napisano

ok tez tak sobie pomyslalem:D teraz zajme sie modelowanie samochodow :D

Napisano

Rowniez proponuje zaczac od prostych rzeczy typu ozywienie kulki czy pudelka. Na takich prostych cwiczeniach i tak mozna wiele sie nauczyc, a odpada kupa problemow technicznych, ktore na 100% poznasz na wlasnej skorze jesli od razu wskoczyc w cos bardzo zlozonego.

W Polsce ukazala sie ksiazka \"Cyfrowa animacja postaci\", autor G. Maestri bodajze, wprawdzie nie ma tam opisu konkretnych krokow w konkretnym pakiecie, ale jest duzo bardzo przydatnych informacji ogolnych oraz jakies cwiczenia typu animacja worka z piaskiem tak, aby wygladala jak postac, cykl chodu itd.

Do samego Max\'a bylo chyba cos takiego jak czarna ksiega animatora. No i zawsze jest help, ktory o ile wiem w Maxie jest dosc rozbudowany.