Napisano 26 Wrzesień 200321 l Na stronie Max3d.pl ze skryptami można znaleść bardzo ciekawe skrypty modyfikujące nasz obraz... RGB Split (R4.x), Interlace 2.1 (R4.x) czy Sepia 1.0 (R4.x). I teraz pytanie gdy już mam gotową scenę do renderingu co muszę zrobić aby wyrenderować mój przedmiot razem z efektem... A i jeszcze jedno pytanie czy te skrypty, które podałem wyżej podejdą pod max\'a 5 (bo niektóre z czwórki podchodzą do piątki)? Pozdrawiam... :D
Napisano 26 Wrzesień 200321 l Aby skrypt zadziałał, musisz: 1. Plik *.ms najlepiej umieścić w katalogu scripts max\'a, żeby zawsze był pod ręką. 2. W command pannel przejść do zakładki utilities. 3. Wybrać MAXScript, potem Run Script i uruchomić wybrany skrypt. 4. Teraz oferowane przez skrypt możliwości można nałożyć na render jako efekt. Klikasz w rendering, effects, a tam klikasz w \'add\' i dodajesz np. rgbsplit. 5. Renderujesz scenkę. Po jej zrenderowaniu efekt zostani nałożony. A skrypty dla 4.x w 99% przypadków będą działać na MAX\'ie 5.x. Ja właśnie testowałem to na MAX\'ie 5.0 i działało bez zarzutu. Powodzenia.