tomaszr Napisano 24 Wrzesień 2006 Napisano 24 Wrzesień 2006 1.Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, napisać jak co doczego bo narazie to umiem tylko zrobić skakającą piłkę i nic więcej PLISS 2. Jak zrobić takie coś http://video.google.pl/videoplay?docid=-1231641435981235481&q=maya obejrzyjcie.:( :D zobaczcie również to http://video.google.pl/videoplay?docid=8549175657393256787&q=maya
piotrek Napisano 24 Wrzesień 2006 Napisano 24 Wrzesień 2006 Ad. 1. Zadawaj konkretne pytanie. Przerabiaj tutki - pełno tego w necie. Tylko nie pytaj gdzie, bo muszisz sam poszukać. Zajrzyj do manulala, tam poprzerabiaj tutki, powinny też tam być coś o dynamice - zobaczysz jak się takie symulacje robi.
tomaszr Napisano 25 Wrzesień 2006 Autor Napisano 25 Wrzesień 2006 No dora pierwsze pytanie: jak zapisać animację w postaci filmiku np. avi albo .mov
tomaszr Napisano 25 Wrzesień 2006 Autor Napisano 25 Wrzesień 2006 drugie: jak zrobić żeby kamera jechała do obiektu i widok z kamery
hokr Napisano 25 Wrzesień 2006 Napisano 25 Wrzesień 2006 edytuj posty!!! w mayi nie można zapisywać do avi mov itp. zapisujesz do np. jpg. itp i pozniej to skladasz w jakims programiku i tak jest lepiej niz od razu zapisywac do avi... co do kamery to.... nie zadawaj takich banalnych pytan... masz helpa i tam Ci wszystko pisze- to sa podstawy
tomaszr Napisano 25 Wrzesień 2006 Autor Napisano 25 Wrzesień 2006 Nareszcie udało mi się zrobić to co na pierwszym turialu.
piotrek Napisano 25 Wrzesień 2006 Napisano 25 Wrzesień 2006 Teraz nie jestem pewnie, ponieważ sam nie pamietam, ale chyba natywny render Maya umozliwia zapis do avi. Ale to, że można, nie oznacza wcale, że powinno się. tomaszr - przy pierwszym uruchomieniu Maya, powinieneś mieć mozliwość oglądnięcia krótkich filmików wprowadzających - zapoznaj się z nimi. Jeśli nie masz takiej możliwości, w menu Help poszukaj coś o filmach.
tomaszr Napisano 29 Wrzesień 2006 Autor Napisano 29 Wrzesień 2006 To mógłby mi ktoś wreszcie powiedzieć jak to zapisać, bo chciałbym zrobić animację a potem zapisać i wstawić do neta, a kamera to widziałem takki turial ale ja niemogę tego zrobić. PRADŻCIE COŚ!!:mad:
mathix Napisano 29 Wrzesień 2006 Napisano 29 Wrzesień 2006 Trzeba wyrenderować animację. O renderingu przeczytasz w helpie.
tomaszr Napisano 30 Wrzesień 2006 Autor Napisano 30 Wrzesień 2006 A co do tej kamery to robiłem jadącom kamerę ale nadal niewiem jak zrobić widok z tej kamery?:confused:
hokr Napisano 30 Wrzesień 2006 Napisano 30 Wrzesień 2006 w helpie masz wszystko! wpisz sobie w helpie w searchu "camera" i przeczytaj "Creating additional cameras in a scene" sorry, ze tak piszemy " poszukaj w helpie itp" :P ale to ma cie tylko nauczyc samodzielnego rozwiazywania problemow... zadajesz bardzo proste pytnia na ktore w helpie znajdziesz odpowiedz w 5 sek, a tak piszesz na forum i czekasz az ci ktos odpowie:P
Rekomendowane odpowiedzi