freon Napisano 6 Październik 2006 Napisano 6 Październik 2006 Sprzedam zestaw którym robiłem zdjęcia do map HDRI. Aparat Nikon Coolpix 4500, Obiektyw Nikon Fisheye Converter FC-E8, Filtr Marumi ND8x Aparat jest używany, stan dobry. Oryginalne pudełko, instrukcja, papiery, płyty i osprzęt z zestawu. Matryca ma rozdziekczość 4,2 Mpixele. Obiektyw używany, w stanie bardzo dobrym. Obiektyw daje obraz pełnego koła. Ma kąt widzenia równy 183 stopnie. Oryginalne dekle i pokrowiec. Filtr jak nowy, oryginalne etui i pudełko. Filtr pozwalał robić zdjęcia najwyższych świateł w pełnym słońcu. Zrobiłem nimi sporo HDRI. Sprzedaję z żalem bo sprzęt jest bardzo udany. Cena kompletu 1000PLN. Załączam zdjęcie zmontowanego zestawu. Na życzenie mogę podesłać inne jego fotki.
damusTo Napisano 6 Październik 2006 Napisano 6 Październik 2006 Mam prosbe pokaz efekty jego pracy i pytanie czy sam obirktyw wchodzi w grę ?
freon Napisano 6 Październik 2006 Autor Napisano 6 Październik 2006 Obiektyw ma średnicę mocowania 28mm i jest dedykowany do ogniskowej aparatu odpowiadającej 24mm, czyli w wypadku Coolpix'a 4500 jest to 7,8mm. Niektóre modele Nikon'ów Coolpix wymagają odpowiednich przejściówek do pracy z tym obiektywem, ponieważ mają inną średnicę pierścienia zewnętrznego wbudowanego obiektywu.
freon Napisano 6 Październik 2006 Autor Napisano 6 Październik 2006 Forum nie pozwala zamieścić większych obrazków. Oryginał ma 1500 na 1500 pixeli. Widać tutaj pełne 180 stopni widzenia.
damusTo Napisano 6 Październik 2006 Napisano 6 Październik 2006 No nic rozwine to sobie na scenie i zobacze jak sie sprawuje moze faktycznie bylo by to dobre rozwiązanie - dam znać
freon Napisano 6 Październik 2006 Autor Napisano 6 Październik 2006 Zobaczyłem Twoje samochody i chyba wiem czego szukasz. Tutaj: http://savefile.com/files/136115 masz mapę HDRI nieba i horyzontu. Nie jest zbyt zjawiskowa, bo miała się zgadzać z resztą zdjęć, ale powinna działać. Zmapuj na hemisferę i zapuszczaj fg.
damusTo Napisano 6 Październik 2006 Napisano 6 Październik 2006 Ok wytestuję z chęcią... ...juz mam 1 pytanie Czy to zjawisko na tym szkle to norma czy coś nie do końca wyszła ta gotka - na poruszone nie wygląda
freon Napisano 6 Październik 2006 Autor Napisano 6 Październik 2006 ...Czy to zjawisko na tym szkle to norma...To pędzące chmury na niebie pomiędzy kolejnymi ekspozycjami. Zdjęcia były spokojne, nie spieszyłem się :-))
Secator Napisano 12 Październik 2006 Napisano 12 Październik 2006 A jak mam troche offtopicowe pytanie do znawcy: jak zrobić zdjecie hdr? Czy ten Nikon posiada od razu zapis do takiego formatu, czy może robisz zdjecie np. w RAW a potem konwertujesz do hdr??
damusTo Napisano 12 Październik 2006 Napisano 12 Październik 2006 Mozesz konwertowac raw mozesz uzyc rawa jako postaci docelowej nie wiem czy ten nikon zapisuje rawy ale powinien
freon Napisano 12 Październik 2006 Autor Napisano 12 Październik 2006 Nikon Coolpix 4500 sam z siebie nie zapisuje do formatu RAW. Jest natomiast modyfikacja jego firmware'u, której notabene używam, która to umożliwia. Obraz jest wtedy zapisywany w dwu plikach: osiem bitów i reszta do dwunastu bitów. Po wgraniu plików do PC obydwie części scala się do formatu DNG lub NEF. Pracując w ten sposób, można zrobić pełne HDRI kożystając z trzech zdjęć RAW. Zamykam temat. Komplet został sprzedany.
Rekomendowane odpowiedzi