Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Sprzedam zestaw którym robiłem zdjęcia do map HDRI.

Aparat Nikon Coolpix 4500,

Obiektyw Nikon Fisheye Converter FC-E8,

Filtr Marumi ND8x

Aparat jest używany, stan dobry. Oryginalne pudełko, instrukcja, papiery, płyty i osprzęt z zestawu. Matryca ma rozdziekczość 4,2 Mpixele.

Obiektyw używany, w stanie bardzo dobrym. Obiektyw daje obraz pełnego koła. Ma kąt widzenia równy 183 stopnie. Oryginalne dekle i pokrowiec.

Filtr jak nowy, oryginalne etui i pudełko. Filtr pozwalał robić zdjęcia najwyższych świateł w pełnym słońcu.

Zrobiłem nimi sporo HDRI. Sprzedaję z żalem bo sprzęt jest bardzo udany. Cena kompletu 1000PLN.

Załączam zdjęcie zmontowanego zestawu. Na życzenie mogę podesłać inne jego fotki.

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Mam prosbe pokaz efekty jego pracy i pytanie czy sam obirktyw wchodzi w grę ?

Napisano
  • Autor

Obiektyw ma średnicę mocowania 28mm i jest dedykowany do ogniskowej aparatu odpowiadającej 24mm, czyli w wypadku Coolpix'a 4500 jest to 7,8mm. Niektóre modele Nikon'ów Coolpix wymagają odpowiednich przejściówek do pracy z tym obiektywem, ponieważ mają inną średnicę pierścienia zewnętrznego wbudowanego obiektywu.

Napisano
  • Autor

Forum nie pozwala zamieścić większych obrazków. Oryginał ma 1500 na 1500 pixeli. Widać tutaj pełne 180 stopni widzenia.

Napisano

No nic rozwine to sobie na scenie i zobacze jak sie sprawuje moze faktycznie bylo by to dobre rozwiązanie - dam znać

Napisano
  • Autor

Zobaczyłem Twoje samochody i chyba wiem czego szukasz. Tutaj: http://savefile.com/files/136115 masz mapę HDRI nieba i horyzontu. Nie jest zbyt zjawiskowa, bo miała się zgadzać z resztą zdjęć, ale powinna działać. Zmapuj na hemisferę i zapuszczaj fg.

Napisano

Ok wytestuję z chęcią...

...juz mam 1 pytanie

testingnw6.th.jpg

Czy to zjawisko na tym szkle to norma czy coś nie do końca wyszła ta gotka - na poruszone nie wygląda

Napisano
  • Autor
  damusTo napisał:
...Czy to zjawisko na tym szkle to norma...
To pędzące chmury na niebie pomiędzy kolejnymi ekspozycjami. Zdjęcia były spokojne, nie spieszyłem się :-))
Napisano

A jak mam troche offtopicowe pytanie do znawcy: jak zrobić zdjecie hdr? Czy ten Nikon posiada od razu zapis do takiego formatu, czy może robisz zdjecie np. w RAW a potem konwertujesz do hdr??

Napisano

Mozesz konwertowac raw mozesz uzyc rawa jako postaci docelowej nie wiem czy ten nikon zapisuje rawy ale powinien

Napisano
  • Autor

Nikon Coolpix 4500 sam z siebie nie zapisuje do formatu RAW. Jest natomiast modyfikacja jego firmware'u, której notabene używam, która to umożliwia. Obraz jest wtedy zapisywany w dwu plikach: osiem bitów i reszta do dwunastu bitów. Po wgraniu plików do PC obydwie części scala się do formatu DNG lub NEF. Pracując w ten sposób, można zrobić pełne HDRI kożystając z trzech zdjęć RAW.

Zamykam temat. Komplet został sprzedany.

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności