Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

witka,

otóż mam problem z autocadem 2k7, jestem tak zielony ze kosmita by sie nie powstydzil a mam do wykonanie pewne zadanie w tym programie...

otóż mam blueprint pewnego pojazdu (wsie strony, wymiarowe)... i moje zadanie polega na tym aby go jakos do 'autocada' wrzucic, problem jest taki ze ja nic a nic nie wiem o co w tym chodzi :) ktos moglby napisac pare slow o tym? studiowanie f1, readmow i manualow nie wchodzi w gre bo niestety mam bardzo malo czasu :|

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Hm

To masz chłopie poważny problem. Autocad powstał z mysla o architektach dlatego został wyposażony w modól modelujacy solidami z oczywistych wzgledów. Dalej niby są tzw siatki ale tym można na szybko markować teren i odawać bardziej złożone sklepienia. Autocad nie posiada modelowania Poly czy Nurbs. Siatki kreowane raz w autokadzie nie podlegaja dalszej edycji...

Sugestia:

Srun to np w poly w maxie i wyeksportuj do pliku cadowskiego lub najlepiej za pośrednictwem pliku 3ds powstanie tam ta siatka kadoska której jednak przez 20 lat nie zbudujesz w samym acadzie - to tyle

Wersji 2007 nie miałem w rece ale o ile wiem nie zmienili nic istotnego więc powinno być tak jak napisałem

powodzenia :p

Napisano
  • Autor

tak tak ale mi chodzi zeby ten projekcik tego samochodzika jakos do autocada wrzucic, nie modelujac go w zaden sposob

Napisano

damus ma rację, w autocadzie się do aut nie zabieraj (chyba że tylko rzuty w 2d, to bez problemu, ale z twojego tekstu wynika że te już masz)

podobno program rhino był zbudowany z myślą o exportowaniu do autocada właśnie takich powierzchni, możesz spróbować tym.

edit: jak tylko wrzucić projekt (2d), to zapoznaj się z pline, ewentualnie spline, i kilka narzędzi do tego, będzie na pewno w helpie, możesz też po prostu wpisać _pline albo _polyline, nie pamiętam, i dalej wybierać duże literki jako opcje, ale żeby się tym z sensem posługiwać to jednak należy trochę poczytać.

Napisano
  • Autor

o to wlasnie chodzi ze juz je mam blueprint 2d w jpgu, i chce teraz wrzucic bez zbednych zabaw do autocada zeby tam tez miec sam plan w 2d (nie chce modelowac samochodu, znajomy co sie bawi przy samochodach mnie o takie cos poprosil) , nie ma jakiegos importa? trzeba rysowac recznie?

Napisano

import też jest, ale wtedy w autocadzie też to będzie jako .jpg (czy jako bitmap), nie będą to kreski które można manipulować, wtedy po co importować? można od razu zostawić jako bitmape.

Napisano

Możesz sobie obrysować w acadzie ten obrazek i miec tak ni - wektor :]

Bloczek zrobic do wklejania na rzuty ;) siatki z rhino i maxa przejda ładnie do cada masz duza swobode bo w zasadzie wszystko co służy do budowy 3b a zapisze w 3ds sie nadaje em a to z 90pare % softu

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.