Napisano 23 Październik 200618 l Mam pytanko jak moge wykonać ścianę z cegieł tak żeby miejsca pomiędzy cegłami byłu wklęsłe a same cegły wypukłe? Czy musze tu użyć bump jeśli tak to jak i gdzie mam ją umieścić próbowałem w materiałach w zakładce bump ale wtedy jest płytkie wgłębienie i nie wiem jak mam zrobić głębsze?? HELP Podaje przykład ściany i zaznaczam że to nie ja zrobiłem ale bym chciał mieć podobny efekt nie wiem jak to zrobić!!! A co do kanapy Nie wiem jak zrobić w maxsie kanape z takimi wypukłościami na oparciu naprzykład
Napisano 23 Październik 200618 l jak chcesz głębsze wgłębienie to najlepjej poprzez displace, zależnie od tego czym renderujesz masz różne displacy do wyboru. jako displace map użyj czegoś co ma czarną zaprawę i białe cegły (np. w maksie był procedural shader którego można tak ustawić, nazywało to się tile albo brick nie pamiętam) a co do kanapy, po prostu wymodelować. jeśli nie umiesz modelować to radzę przeczytać tutki o modelowaniu znajdujące się pod Help => Tutorials.