czarodziej3D Napisano 31 Październik 2006 Napisano 31 Październik 2006 Witam, mam pilną sprawę odnośnie eksportowanie ustawień włosów zrobionych w XSI do Programu Maya. Z tego co widziałem to są tam te sam plug'in. Czy ktoś to już robił, albo ewentualnie proszę o jakieś linki. Sprawa jest dość pilna i ważna.
Maceo Napisano 31 Październik 2006 Napisano 31 Październik 2006 Chętnie bym pomógł, ale niestety nei robiłem tego i nie mam doczynienia z XSI. Pozdrawiam - powodzenia.
Baton Napisano 4 Listopad 2006 Napisano 4 Listopad 2006 Maceo po co w ogole piszesz tego posta skoro nic nie wnosi ?
czarodziej3D Napisano 6 Listopad 2006 Autor Napisano 6 Listopad 2006 ... problem jest już rozwiązany ale nie miałem czasu tego napisać więc akurat się STRASZNIE nudzę to się wysilę i napisze. Nie napisałem (no bo tego nie wiedziałem na początku) chodziło o wymianę pomiędzy Hair XSI (czyli tak naprawdę Shave and a Haircut który jest zintegrowany z xsi) a pluginem Shave and a Haircut dla programu Maya. Jeżeli chodzi o wymianę ustawień nie ma żadnych problemów gdyż takie ustawienia można zapisać w xsi (z resztą ustawienia każdego narzędzia można zapiać w xsi) do pliku *.Preset (no niestety Maya nie ma takie możliwość - przynajmniej z tego co wiem) ale na szczęście plugin s&h w M. potrafi odczytać i zapisać taki plik, więc niby OK ale tylko połowicznie. Jak wiadomo plugin s&h tworzy fizyczny obiekt (ale nie jest renderowany) - Guides. Konsekwencją takiego rozwiązani jest to że nie można go przenosić. Właściwie można ale nie da się go użyć jako Guides dla s&h więc ułożone włosy np. w XSI nie można przenieść do M. tylko trzeb układać je ponownie. Muszę przyznać że dość dziwne to patrząc że plugin s&h dostępny jest niemal na wszystkie programy do 3D.
Rekomendowane odpowiedzi