Napisano 3 Listopad 200618 l Witam jako początkujący. Nie moge rozgryzc w jaki sposób działa Weld i Connect. Tzn na niektóre wierzchołkki działają te opcje na innych nie. Moze ktos mi to przyblizyc ? Dzieki.
Napisano 3 Listopad 200618 l jeżeli masz poly, i zaznaczysz dwie krawędzie(edge) to connect podzieli Ci ten poly między zaznaczonymi edgami tyle razy ile ustawisz w parametrze weld, służy do spawania/łączenie wierzchołków mimo nazwy connect-em nie połączysz wierzchołków PS. jak nie mam racji skasuję wątek
Napisano 3 Listopad 200618 l a weld bedzie tworzył vertexy(punkty) i edgesy(krawedzie) tam gdzie bedziesz chciał :)
Napisano 3 Listopad 200618 l Mamy obiekt Zaznaczamy 2x edge mamy Connect Zaznaczamy 2x vertex mamy WELD vertexow
Napisano 3 Listopad 200618 l gdy dwa lub więcej wierzchołków należą do jednej ściany (poly) funkcja connect (przy operowaniu na wierzchołkach) służy do poprowadzenia krawędzi między zaznaczonymi wierzchołkami. Wygląda to tak: http://www.republika.pl/lookash90/connect.jpg
Napisano 4 Listopad 200618 l Dziekuje bardzo za odpowiedz. Ale problemem jest taki: 2 verteksy sa blisko siebie, zaznaczam oba, klikam WELD i nic, w odpowiedzi mam no vertices within weld threshold. Takze podczas Connect, nie kazde 2 wierzcholki moge ze soba polaczyc.
Napisano 4 Listopad 200618 l z tego co pamietam zweldowac mozna tylko wierzcholki znajdujace sie na krawedzi (border) roznych poly, albo znajdujace sie na jednym poly ale polaczone edge'm. connect tez nie zawsze dziala, w kazdym razie dla mnie te zasady sa dosc logiczne. czasami cos sie chrzani w siatce, i wtedy zeby zweldowac pomaga konwersja na inny typ obiektu (editable poly->editable mesh na przyklad) i z powrotem, ale to raczej rzadko sie zdarza. pozdro
Napisano 4 Listopad 200618 l 2 verteksy sa blisko siebie, zaznaczam oba, klikam WELD i nic, w odpowiedzi mam no vertices within weld threshold. wpisz wieksza odleglosc w weldzie, to, ze sa blisko to kwestia wzgledna, musza byc blizej siebie niz ta odleglosc, ktora podajesz.
Napisano 4 Listopad 200618 l jak sa za daleko to mozna skorzystac z target weld, tylko ze dziala to tak jak napisal SSn4k3, ale IMHO w Twoim przypadku problem polega na tym o czym pisalem dwa posty wyzej:)
Napisano 4 Listopad 200618 l tylko ze target weld welduje 2x vertexy w 1 ktory jest w miejscu ktoregos z tych 2. a Weld welduje je w rownej odleglosci miedzy nimi. Jakos tak;]
Napisano 4 Listopad 200618 l Witam wszystkich forumowiczow. Mam problem. Nie moge polaczyc dwoch vertexow z pozostalymi dwoma. Mam jedna scianke, z ktorej wychodzi druga pod katem 25 stopni. Koniec drugiej scianki chcialem polaczyc z srodkiem pierwszej. Daje edit poly, target weld, zaznaczam ostatni vertex i kieruje go na vertex pierwszej scianki. i nic sie nie dzieje. Nie wiem co zrobic. http://www.max3d.pl/tut.php?id=295 podobne do punktu nr 13. Dzieki za pomoc. Pozdrawiam.