Napisano 25 Listopad 200618 l Witam, Widziałem wcześniejsze topici z linkami do tutoriali ale potrzebuje tutka który mnie oprowadzi po programie (mam maya 5 personal learning edit.)
Napisano 25 Listopad 200618 l Naciśnij F1. Tam znajdzesz takśże podstawowe tutki odnoście modelowania, teksturowania, shadingu, renderingu etc.
Napisano 25 Listopad 200618 l Autor Jeszcze mam 3 pytanka, 1. Jak wstawić obrazek w tło (nie chodzi mi o nakładanie go na modele) żebym mógł np. wymodelować jakiś przedmiot np. samochód (1 screen)http://www.mtmckinley.net/tut11.html 2.Jak zrenderować animację do pliku .avi 3. Ostatnio mi się coś w programie przestawiło, te strzałeczki za które się chwyta jak się chce coś przesunąć zrobiły mi sie strasznie długie i wydłużają się w nieskończoność jak przesuwam kamerę.
Napisano 25 Listopad 200618 l Wielkość "strzałeczek" można zmieniać klawiszami + i -. Co do avi, to poszukaj na forum, bo już kiedyś o tym pisałem. Nie pamiętam, czy w PLE można do avi. Obrazek możesz wstaić poprzez imageplane: View -> ImagePlane
Napisano 25 Listopad 200618 l Autor hmm szukam szukam i nie moge znalesć tego exporty do avi. Mogłbyś napisac jak to zrobić ?
Napisano 25 Listopad 200618 l Autor ps. imageplane nie da sie ustawić w jednym miejscu żeby sie nie przesuwało razem z perspective view ?
Napisano 25 Listopad 200618 l http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=21027 Nie słyszałem, aby ktokolwiek kiedykolwiek wrzucał sobie rzuty to okna perspective :) Rzuty wrzuć sobie do widoków Front, Side, ewentualnie Top. W ustawieniach imapgeplanea (AttribEditor) gdzieś tam powinno być fixed lub coś takiego.
Napisano 25 Listopad 200618 l Ehh poczytaj tego helpa. Tam wszystko pisze. Image Plane jest przyczepiony do kamery, więc się nie da. Do modelowania nie kładzie się ImgPlane'a na perspective tylko na widoki ortograficzne. Temat renderingu do avi był już przerabiany. Demokratycznie ustaliliśmy, że najlepiej renderować do sekwencji obrazów i łączyć w np. Virual Dubie.
Napisano 25 Listopad 200618 l Autor skąd moge pobrać nową wersję maya bo mam 5 a widze ze wszyscy maja 7