Eustach Napisano 25 Listopad 2006 Napisano 25 Listopad 2006 Witam, Widziałem wcześniejsze topici z linkami do tutoriali ale potrzebuje tutka który mnie oprowadzi po programie (mam maya 5 personal learning edit.)
xeav Napisano 25 Listopad 2006 Napisano 25 Listopad 2006 eh, przeciez takie swietne tutoriale sa na sieci :>
piotrek Napisano 25 Listopad 2006 Napisano 25 Listopad 2006 Naciśnij F1. Tam znajdzesz takśże podstawowe tutki odnoście modelowania, teksturowania, shadingu, renderingu etc.
Eustach Napisano 25 Listopad 2006 Autor Napisano 25 Listopad 2006 Jeszcze mam 3 pytanka, 1. Jak wstawić obrazek w tło (nie chodzi mi o nakładanie go na modele) żebym mógł np. wymodelować jakiś przedmiot np. samochód (1 screen)http://www.mtmckinley.net/tut11.html 2.Jak zrenderować animację do pliku .avi 3. Ostatnio mi się coś w programie przestawiło, te strzałeczki za które się chwyta jak się chce coś przesunąć zrobiły mi sie strasznie długie i wydłużają się w nieskończoność jak przesuwam kamerę.
piotrek Napisano 25 Listopad 2006 Napisano 25 Listopad 2006 Wielkość "strzałeczek" można zmieniać klawiszami + i -. Co do avi, to poszukaj na forum, bo już kiedyś o tym pisałem. Nie pamiętam, czy w PLE można do avi. Obrazek możesz wstaić poprzez imageplane: View -> ImagePlane
Eustach Napisano 25 Listopad 2006 Autor Napisano 25 Listopad 2006 hmm szukam szukam i nie moge znalesć tego exporty do avi. Mogłbyś napisac jak to zrobić ?
Eustach Napisano 25 Listopad 2006 Autor Napisano 25 Listopad 2006 ps. imageplane nie da sie ustawić w jednym miejscu żeby sie nie przesuwało razem z perspective view ?
piotrek Napisano 25 Listopad 2006 Napisano 25 Listopad 2006 http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=21027 Nie słyszałem, aby ktokolwiek kiedykolwiek wrzucał sobie rzuty to okna perspective :) Rzuty wrzuć sobie do widoków Front, Side, ewentualnie Top. W ustawieniach imapgeplanea (AttribEditor) gdzieś tam powinno być fixed lub coś takiego.
mathix Napisano 25 Listopad 2006 Napisano 25 Listopad 2006 Ehh poczytaj tego helpa. Tam wszystko pisze. Image Plane jest przyczepiony do kamery, więc się nie da. Do modelowania nie kładzie się ImgPlane'a na perspective tylko na widoki ortograficzne. Temat renderingu do avi był już przerabiany. Demokratycznie ustaliliśmy, że najlepiej renderować do sekwencji obrazów i łączyć w np. Virual Dubie.
Eustach Napisano 25 Listopad 2006 Autor Napisano 25 Listopad 2006 skąd moge pobrać nową wersję maya bo mam 5 a widze ze wszyscy maja 7
piotrek Napisano 25 Listopad 2006 Napisano 25 Listopad 2006 OMG, ze stron Autodeska. Nie pytaj dokładnie, tylko sam poszukaj.
Rekomendowane odpowiedzi