Skocz do zawartości

Renderowanie w warstwach

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie. Mam pytanko dość banalne jak sądze. Mianowicie chodzi o renderowanie sceny w warstwach, chodzi o to by cała scena była wyrenderowana w kilku warstwach np. obiekt na pierwszym planie, obiekt planu drugiego i obiekt który jest tłem. Te warstwy później chciałbym sobie połączyć w programie do kompozycji.

Teraz pytnie czy da się to zrobić korzystając z czegoś w stylu selektywnego renderingu wybranych obiektów, czy też usuwać niepotrzebne obiekty do renderingu?

z góry dziekuje za pomoc :)

• Odpowiedzi 4
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

W maxie tak jak w photoshopie np masz też warstwy. możesz je uktywać itp.

Załuj dopowiednie objekty na odpowiednie warstwy w maxie. i będziesz miał wybór które elementy mają się renderować.

Napisano

hmmm no tak próbowałem, tylko nie wiem czy dobrze to robie. Widziałem kiedyś takie renderingi warstwowe i tam to wyglądało w taki sposób, że te obiekty których nie było i tak przysłaniały cześć sceny czarnym kolorem ale coś tam było, a tutaj kiedy wybieram którąś z warstw to renderingu to finalnie wygląda to tak jakby tego obiektu z przodu poprostu nie było bo nic nie jest przysłonięte. Druga sprawa to taka, ze kiedy w programie do kompozycji składam to w całość i chce którąś z warst lekko rozmyć by zasymulować głębię ostrości to rozmazują mi się też maski tych obiektów i robi się wokół nich czarna otoczka.

Zdaje sobie z tego sprawe że może robie coś źle, ale właśnie dlatego poprosiłem o pomoc na forum :/

a może to trzeba renderować do jakiegoś konkretnego formatu? ja renderuje to TGA albo do PNG

Napisano

Jeśli sprawa dotyczy Vraya to faktycznie można kożystać z tego rozwiązania. Jeśli chodzi o wyjściowy render maxa (Scanline) - to w oknie renderingu (F10) jest zakładka 'Render Elements' z podobnymi możliwościami separowania wlaściwości światła i materiałów.

Sprawa, którą poruszyłeś wcześniej odnośnie przesłaniania obiektów znajdujących się dalej, przez obiekty pierwszego planu, które jednak mają pozostać niewidoczne podczas renderingu to najczęściej kwestia przypisania materiału Matte/Shadow dla obiektów, które mają zasłaniać.

Czasami może zajść konieczność zastosowania bardziej radykalnych rozwiązań jak renderowanie do plików .rpf lub tworzenie render passów samemu, bazując na odpowiednich ustawieniach materiałów, itp.