Napisano 1 Grudzień 200618 l Mam problem z naniesieniem tekstury na mój model książki. Problem jest, aż 'głupi', bo polega na odnalezieniu klawisze OPEN, abym mógł wstawić do maxa swoją teksturę. Gdzie jest owy przycisk. Proszę o pomoc i z góry sorki za stworzenie tematu o takim problemie, ale jestem początkującym.
Napisano 1 Grudzień 200618 l Nie ma klawisza open ;). Otwierasz material editor, wybierasz materiał, klikasz w pole difuse, wybierasz bitmap i wskazujesz teksture. Przypisujesz materiał obiektowi. Jak dalej nic z tego to polecam F1.
Napisano 1 Grudzień 200618 l Autor Wszystko byłoby super, oprócz tego, że gdy wchodzę w pole diffuse....to nie mam możliwości wybrania 'bitmapy'- nie ma w ogóletakiej funkcji, która zezwalałaby na takie działanie. Nie wiem dlaczego, ale wyświetla mi się okno z wyborem kolorów. A dokładnie to 'Color Selector:Diffuse Color'. I nie mam pojęcia, czy to ja coś robię nie tak, czy może w 3ds maxie coś jest nie tak. Proszę o pomoc.
Napisano 1 Grudzień 200618 l Obok kolorow masz taki maly pusty kwadracik, nizej tez masz Maps i tam masz obok Diffuse tez mozesz sobie kliknac. Ale przedewszystkim polecam porade Hynola - F1.
Napisano 2 Grudzień 200618 l Autor Zdaje mi się, że robię wszystko poprawnie. Klikam tak jak podowiedziałeś, w mały kwadracik obok kolorów, a nawet w Maps i Diffuse. I.... nic. Mam podręcznik(co prawda do 3ds maxa 8, a jak mam 6) i w nim okno, które otwieram wygląda troszkę inaczej. A dokładniej różni się jednym elementem. Dlatego dołączyłem zdjęcie, abyście mogli mi lepiej pomóc. W miejscu, które zaznaczyłem czerwonym kołem powinny być dodatkowe opcje. Tj. 'Open, Merge, Save i Save as'. Zdaje mi się, że za pomocą OPEN otworzę pożądaną teksturę. Niestety w moim 3ds maxie nie ma tej funkcji. Proszę o pomoc.
Napisano 2 Grudzień 200618 l Kliknij na Bitmap i daj Ok, bedziesz mogl wtedy wybrać tą mape. Te opcje o ktorych mówisz to pojawiają się przy materiałach, jak tam sobie wybierzesz Mtl Library.
Napisano 2 Grudzień 200618 l Autor Wielkie dzięki Mirach. Bardzo mi pomogłeś....Hynol z resztą też. Jeszcze raz BIG THX.