Napisano 1 Grudzień 200618 l Witam! Wiem, ze jest tu na forum wielu zapalonych fotografow (obila mi sie o oczy jakas mini fotobitwa). Chcialem sie was zapytac co zrobic zeby zdjecia w ciemnych pomiaszczeniach byly jak najbardziej zywe. A oto moja historia: Ostatnio obiecalem chlopakom z zaprzyjaznionego zespolu, ze porobie im kilka fotek na koncercie w klubie. Pomyslalem, ze pokombinuje z czasami itp i jakos to bedzie. Pierwsze co to ustawilem ostrosc na nieskonczonosc, bo w ciemnsci moj Olek (C-765) by nigdy nie wyostrzyl (to akurat bylo udane posuniecie bo ostrzylo szybko). Nastepnie pomyslalem, ze poprobuje bez lampy. Kombinowalem z roznymi czasami naswietlania ale ma nic to sie zdalo. Za dlugi to rozmazane, za krotki to nie doswietlone. Zostala mi tylko lampa. Ale zdjecia z lampa to juz nie to. Tu za bardzo w twarz poswiecilo a tu juz niedoswietlilo. Oczywiscie po obrobce w Szopie jakos to nabralo zycia ale i tak to nie to. Wiec prosze was o cenne uwagi i propozycje. Oczywiscie wezcie poprawke na moj sprzet bo kokosow z niego nie wycisne :) Pozdrawiam i licze na pomoc!
Napisano 1 Grudzień 200618 l jeśli masz taką funkcję jak "czułość ISO" to ją zwiększ (im ciemniej tym większe ISO). Powinno pomóc... będzie szum ale zawsze można odszumić...:-)
Napisano 1 Grudzień 200618 l Zmienić aparat, bo w kompaktach zwiększenie ISO powyżej 200 to tragedia. No i oczywiście zapisywać do RAW'a (jeśli aparat to patrafi) - zawsze ma się te 4 bity więcej i można bardziej pokombinować.
Napisano 1 Grudzień 200618 l wątek przeniesiony do właściwego działu :] co do pytania: wal z lampą na wolnych czasach (1/10 do 1/25 sec) większość koncertów tak jest obsługiwana (przez niby PRO fotografów) i wychodzi to całkiem nieźle. obiekt jest poruszony ale pośrodku jest ładnie zamrożony przez dopaloną lampę. jeśli masz w swoim aparacie to zmień ISO na maksymalnie ile się da i zmniejszaj czas. pamiętaj, że czasami obiekt poruszony wprowadza dynamikędo zdjęcia dzięki czemu zdjęcie wyglada ciekawiej. oczywiście jeśli sam obiekt jest poruszony a nie całe zdjęcie - wniosek: rób ze statywu. Pozdrawiam
Napisano 4 Grudzień 200618 l Autor Dzieki za rady! A teraz odpowiadam: Otoz mam w swoim olku regulacje iso. Maxa moge dac 400. Fakt, jest z tego szum nieziemski ale to czasami tez dodaje smaczku :) Niestety z moich doswiadczen nie widze za bardzo roznicy medzy zdjeciami z iso 200 a iso 400, procz wiekszych szomow. Musze sie przyznac, ze na koncercie zapomnialem calkowicie o iso, moj blad. Wracajac do koncertu to wlasnie zdjecia robilem tak jak zalecal wyzej tweety. Z tego co pamietam czas mialem kolo 1/10 i walilem z lampa. Czasami porywalem sie na dluzszy czas i zdjecia nabieraly dynamiki ale niektore postaci stawaly sie juz zamazane (bo sie za bardzo ruszaly). No ale bez obrobki zdjecia wyladaly tragicznie. Skoro napakniete bylo o fotografach pro, to mam takiem skromne pytanie: jak oni to robia, ze zdjecia z koncertow Metallicy czy Ironow mimo, ze tam tez jest ciemno wychodza tak zarabiscie? Czy to swiatla sceniczne daja tyle mocy ze wszystko wychodzi ostre, bo lampy z aparatu tam nie widac? A moze te zdjecia sa wyciagane ile sie da juz na kompie? Wiem, ze tacy pro maja super sprzet ale umiejetnosci tez sie licza. Takie troche glupie to pytanie: bo rownie dobrz moglbym sie spytac co zrobili ludzie z IL&M ze efekty w SW wygladaja tak chadowo, ale moze dzieki temu ktos cos napisze i noz sie cos dowiem :) Pozdrawiam!
Napisano 4 Grudzień 200618 l Moc oświetlenia na scenie we wroclawiu w lipcu tego roku pozwalała na focenie przy ISO 1600 przy czasie 1/120 - 1/160 sec. a to był tylko mały koncert gdzieś w Polsce. takie koncerty jak Metallica czy IM to naprawdę spore oświetlenie i mnóstwo watów :] owszem często się sztucznie wyciąga zdjęcia (zwłaszcza z RAWów), ale większośćpochodzi prosto ze sceny. poza tym na koncercie robić z lampą zdjęcie to tak jakby namalować obraz olejny akwarelami: wyjdzie blado i sztucznie. cały wic polega na tym, że światła sceniczne dają niesamowitego czadu zdjęciom: rózne kolory, dym, lasery, fazery etc. To dodaje dynamiki zdjęciom i dlatego warto focić na koncertach: Pozdrawiam