Napisano 7 Grudzień 200618 l Potrzebuje zrobic model 3d z dwoch zdjec (jpg) przedstawiajacych budynek z dwoch roznych perspektyw. Taki photo-modeler. Prosze o pomoc. Czym i jak to wykonac????
Napisano 7 Grudzień 200618 l Można by box wymodelować odzwierciedlając foty, plane pewnie też by się dało tylko nie wiem czy jest sens no i... jest pewnie wiele opcji do modelowania budynku
Napisano 7 Grudzień 200618 l Autor bardziej mi chodzilo o cos podobnego do tego...taki program co odwali za mnie brudna robote...(choc nie do konca) www.photomodeler.com/ Moze jakies jeszcze propozycje????
Napisano 7 Grudzień 200618 l ustaw dwie kamery w scenie dokładnie w miejscach gdzie były kamery przy robieniu zdjęć. prostopadle do osi kamery wstaw oba zdjęcia jako blueprinty, żeby patrząc przez kamerę było widać ten widok. w jakimś trzecim/czwartym viewporcie modeluj tak, żeby obrazek pasował do zdjęcia widocznego przez kamerę. to taka metoda która mi się wydaje w tym wypadku najprostsza. oczywiście jak się modeluje, jeśli nie potrafisz, radzę poczytać w helpie i tutorialach. można też zrobić odwrotną konstrukcję perspektywiczną ze zdjęć, tak żeby potem mieć widok od góry i od boków, ale to już bardziej skomplikowane. programem DoIt byłoby oczywiście szybciej, ja tu tylko podsuwam oldscool możliwości.
Napisano 7 Grudzień 200618 l Autor mam 3ds ale modelowanie idzie mi strasznie ciezko...gdzie moge znalezc ten plug i jak go sie uzywa?? Troche poszperalem w necie sa proste narzedzia do tego typu obrobki...np: - Canoma - niestety nie ma nigdzie do pobrania nawet demo!!!!a progs jest dobry ale stary z 1999!!!widzialem screeny i musze przyznac ze prosty az razi...no ale nigdzie go nie ma. ( screeny z canoma ) a tu Procedura tworzenia obiektu trójwymiarowego PL - imodeller - photomodeller - Image Modeler Zassalem demo imodeller...zobacze moze co wyjdzie... Jakies inne propozycje???
Napisano 9 Grudzień 200618 l co to za satysfakcja generować model ze zdjęć na początku każdemu idzie cieżko trzeba sie nauczyć.
Napisano 9 Grudzień 200618 l Autor no racja satysfakcja mala...ale gdy nie potrzebny idealny model tylko np wstawic kamienice miedzy dwa budynki elewacje, to szkoda czasu na dokladne modelowanie dodatkowych obiektow i wtedy przyda sie cos co odwali brudna robote nie koniecznie tworzac idealnie realistyczny obiekt trzeci...dlatego dobr jest narzedzie ktore pomoze choc troche bez koniecznosci tworzenia samemu modelu i zmudnej wycinanki w photoshopie tekstur...Przetestowalem imodeller, canoma, imagemodeler. Dobry a zarazem prosty jest canoma...znalazlem na mulku wersje demo...bardziej skomplikowany jest imagemodeler choc chyba lepszy od canoma...najmniej udalo mi sie z imodeller...zbyt automatyczny...czas na doit tylko gdzie go znalezc????
Napisano 10 Grudzień 200618 l passes: nie ma takiego pluginu jak DoIt. najlepiej i najdokładniej wyjdzie ci wymodelować to po prostu w maxie. wszelakie pluginy czy programy w stylu "zrób to za mnie" odwalają kaszanę i na pewno nie uzyskasz dobrego wyglądu.
Napisano 10 Grudzień 200618 l jeśli nie musisz miec idealnego modelu to szybciej bys to wymodelowł boxem i extrudem niz poświęcił czasu na szukanie softu aha i mam dziś dobry dzień i powiem Ci co to DoIt....albo....nie nie bede reszcie forum zabawy psuł:P edit: tłiti: wryłeś sie przedemnie, spadaj:P edit2: AG siusiaku gdzie moje Sundays'y! :]
Napisano 10 Grudzień 200618 l Autor no tak nabijajcie sie dalej...ktos mnie tu w blad wprowadzil no a ja myslalem ze jestescie powazni na tym forum i laika w blad nie wprowadzicie...i powaznie szukalem czegos nie koniecznie idealnego i nie koniecznie pod 3ds...model zazwyczaj robie w autocad a render w cinema albo 3ds...ewentualnie artlantis i archicad...a taki soft przyda mi sie na przyszlosc bo nie zawsze jest chwila nawet i na reczne niedokladne modelowanie!!! a jesli mam np. 100 budynkow obok mojego i nie mam zamiaru ich modelowac z super dokladnoscia tylko pobierznie i narzucic teksture (zdjecie elewacji) to recznie w 3ds czy autocad oczywiscie + photoshop zajmuje troche czasu a tak mam dwa razy szybciej i moge isc na piwo...no nic...moze komus sie moje trudy wyszukiwania przydadza...Dzieki za pomoc.polecam canoma i imagemodeler.