Napisano 13 Październik 200321 l Witam! Mam problem z animacja gąsienicy na ktorej ma poruszać sie robot. Samą gąsienice zrobilem z apomocą pathdeform. Wewnatrz będa 3 rolki i jak zrobic, zeby przy przesuwaniu robota, przesuwala sie gąsienica i krecily się rolki. Gizmo od path deform mozna zlinkowac z resztą robota, ale jak zrobic kontroler od tych rolek. Zrobilem taki, że: (procent z pathdeform*100*2pi)/(r od cylindra tworzacego rolkę) I jako tako dziala, ale chcialem sprawdzic czy by dzialalo gdyby gąsienica była opisana na okręgu o promieniu rolki i niestety, ale gdy zwieksząłem procent pathdeform, to rolka kręciła się w drugą stronę i z większą prędkością. CZy ktoś może mi pomóc ?:(
Napisano 21 Listopad 200321 l Proponuję dokładnie zapoznać się z Video tutkiem o riggowaniu samochodu zaprezentowanym przez Gothama (był niedawno news na http://www.max3d.pl ). Odpowiednio dopasowując to do czołgu (czy robota) można uzyskać, aby przesuwanie obiektu powodowało toczenie się gąsienicy, jak i obracanie się rolek.
Napisano 21 Listopad 200321 l Autor dzieki! Udalo mi sie calosc calkiem ladnie zrobic, ale walek pojawia sie przy skrecaniu i w sumie na razie sobie to darowalem :P Mimo wszystko dzieki !