Skocz do zawartości

Sceny 3D: Projekt Domu Jednorodzinnego [Salon, Kuchnia (z jadalnią), outside]

Featured Replies

Napisano

Witam! Jestem studentem architektury WAPW, jestem w końcowej fazie projektu domu jednorodzinnego w Konstancienie (semestr 3), wcześniej w ogóle nie zajmowałem się wizualizacjami (tylko doraźne na studia), ale zaczęło mnie to interesować i wciągać. Od 3 tygodni bawię się Maxem i Vrayem 1.50 - genialny jest. Jeśli chodzi o projekt, to oddanie mam na początku stycznia, pewne zmiany będą jeszcze zachodzić, ale na oddaniu chciałbym mieć oprócz elewacji i widoków 3d (w drodze), także wnętrza, choć to trochę wyjście przed szereg - salon, kuchnia z jadalnią, może pracownia jeszcze. Sam projekt jest ruchomy, ale czekam na rady dotyczące samego renderingu, oświetlenia, materiałów. Będe bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie. Na razie zamieszczam mały render części relaxacyjnej salonu.415dc1281606ec46.jpg

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

i jeszcze taki tam widoczek [sorka za offtopic - ale: czemu nie wyswietlaja mi sie zdcecia na niektorych watkach? (firefox) oraz - jak dodac miniaturke, zeby była widoczna w dziale WIP?

5aaf8c98ab702580.jpg

Napisano

sam render nie jest zły, ogólnie podłoga zbyt odbijająca otoczenie, materiał metalowy od kanapy dałbym na aluminium a nie chrom.. ale to moja sugestia :)

Witam i pozdrawiam :)

Napisano

wizualki jak na początek całkiem niezłe. układ domu dobry, funkcjonalny i czytelny. nie wiem po co ci drugi stół w salonie. może mowiększyc jadalnie i tam większy stół dać.

Napisano
  • Autor

jak sie goscie zjadą na święta to biore ten drugi stół, rozkładam, nawet Mikołaj się zmieści ;) a ten z jadalini, to taki typowo śniadaniowo-codzienno-obiadowy ;] Dzieki za pochwałę rzutu, trochę nad tym siedziałem, terwaz trwa walka nad formą architektoniczną, elewacjami, właśnie zaraz na korektę jadę ;)

Napisano

aha , wracając do rzutu to łazienka jest nie bardzo. nie spełnisz norm. umywalka wciśnięta, nie ma luzu po bokach. kibelek nie w skali. Pokombinuj z łązienką. Drzwi do gabinetu daj otwierane w drugą stronę, bo teraz trzeba obejść je żeby wejść do pokoju. Drzwi do spożarni wolałbym miec otwierane na zewnątrz. Zlew i kuchenka w kuchni dobrze jakby była w jednym ciągu. Schodki w garażu maja coś ze skalą.

Napisano
  • Autor

Hmm, poprawiłem nieco łazienkę, choć moim zdaniem dawała radę, sam mam taką mini umywalkę w domu i zdaje egzamin - nikt tam zębów nie myje i się nie rozkłada, to tylko, żeby sobie ręce umyć. To takie WC z prysznicem. Na piętrze jest głowna łazienka + jeszcze w sypialni rodziców, także spoko.

Drzwi do gabinetu - oczywiście masz rację, nie wiem czemu tak wrysowałem ;)

Jeśli chodzi o schodki do garażu oraz spiżarnię - będą jeszcze zmiany, rzut był rysowany na szybk stąd małe niedoróbki, chodzi o koncepcję, projekt budowlany to w przyszłym semestrze ;) A schody do garażu 'wejdą' w główną bryłę domu - tak postanowiliśmy po dzisiejszej korekcie (bo zaburzały bryłę, ale o tym za parę dni).

Oczywiście dzięki za rady dot. samego projektu, wszytska sie przyda, ale bardziej liczę na was, jeśli chodzi o wyciągnięcie czegoś fajnego z renderu. Muszę pogłębić kominek i 'wsypać tam nieco popiołu' ;)

Trzeba dodać jakieś książki, gazety, płyty na półkach, których materiał zmienie na czarny kamień, bo wyszło jak czarne szkło.

Podłoga też będzie reperowana - za bardzo się odbija, nie? A jak zrobić tak, żeby przy połączeniu ze ścianą odbijało się bardziej, ale potem się rozpuszczało?